Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar, în faza de testare. Maladia care face ravagii ar putea fi stopată

Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar, în faza de testare. Maladia care face ravagii ar putea fi stopată Vaccin. Sursa foto: LuAnn Hunt/ Pixabay

Șapte țări au început testele de vaccin împotriva cancerului pulmonar în ceea ce experții în medicină numesc „ o nouă eră foarte interesantă a studiilor clinice de imunoterapie pe bază de ARNm pentru a investiga tratamentul cancerului pulmonar”. Marea Britanie a deschis deja șase centre.

Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar

Primele teste de vaccin împotriva cancerului pulmonar au fost lansate în șapte țări. Primul pacient a fost testat în Marea Britanie. El a primit o astfel de doză concepută pentru a ucide cea mai frecventă formă de cancer pulmonar și pentru a împiedica revenirea acestuia, relatează The Guardian.

Medicii de specialitate sunt de acord că vaccinul are un potenţial „revoluţionar” de a salva mii de vieţi.

Cancer

Cancer. Sursa foto: PDPics/ Pixabay

Concret, experţii testează o nouă injecţie care instruieşte organismul să vâneze şi să ucidă celulele canceroase - apoi le împiedică să revină.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cunoscut sub numele de BNT116 şi fabricat de BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar cu celule non-small (NSCLC), cea mai frecventă formă a bolii.

Prima persoană testată, un cercetător specializat în AI

Prima persoană testată este un bărbat de 67 de ani, care a primit doza în Regatul Unit. Este un cercetător specializat în AI a declarat că profesia sa l-a inspirat să ia parte la studiu.

„Şi eu sunt om de ştiinţă şi înţeleg că progresul ştiinţei - în special în medicină - constă în faptul ca oamenii să fie de acord să fie implicaţi în astfel de investigaţii”, a spus el.

„Ar fi foarte avantajos pentru mine, deoarece este o nouă metodologie care nu este disponibilă pentru alţi pacienţi şi care mă poate ajuta să scap de cancer”, a declarat el.

Janusz Racz a fost diagnosticat în luna mai cu boala şi, la scurt timp, a început chimioterapia şi radioterapia.

Racz a primit marți şase injecţii consecutive la interval de cinci minute, timp de 30 de minute. Fiecare injecţie conţinea diferite secvenţe de ARN.

El va primi vaccinul în fiecare săptămână timp de şase săptămâni consecutive.  Apoi la fiecare trei săptămâni timp de 54 de săptămâni.

Unde au început testările cu noul vaccin

Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni al BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din şapte ţări. Acestea sunt Regatul Unit, SUA, Germania, Ungaria, Polonia, Spania şi Turcia.

În total, 130 de pacienţi de la stadii incipiente, până la stadii avansate ale bolii, sunt înscrişi pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia.

Numai în Marea Britanie au fost deschise are şase centre în Anglia şi Ţara Galilor, iar primul pacient britanic a primit marţi doza iniţială a vaccinului.

„Intrăm acum în această nouă eră foarte interesantă a studiilor clinice de imunoterapie pe bază de ARNm pentru a investiga tratamentul cancerului pulmonar”, a declarat profesorul Siow Ming Lee, consultant oncolog medical.

El conduce studiul în Regatul Unit.

„Este simplu de administrat şi poţi selecta antigene specifice din celula canceroasă şi apoi le poţi viza. Această tehnologie este următoarea mare fază în tratamentul cancerului”, arată specialistul.

El spune că se așteaptă ca foarte curând să se treacă la următoarele etape ca apoi să devină  standard de îngrijire la nivel mondial.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer care cauzează decesul la nivel mondial.  Aproximativ 1,8 milioane de oameni mor zilnic din cauza acestei boli.

Revista presei