An dezastruos pentru viticultura din Republica Moldova. Recolta nu arată deloc bine

An dezastruos pentru viticultura din Republica Moldova. Recolta nu arată deloc bine

Republica Moldova. Vești proaste pentru viticultorii din Republica Moldova, care vor avea o recoltă nesatisfăcătoare în acest an. Se estimează că producția va fi mai mică decât anul trecut cu un procent de 35%. Ar fi vorba despre 3 - 12 tone la hectar.

Subiectul care a vizat previziunile producției și starea plantațiilor a fost dezbătut în cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate” (CP FVV).

Recoltă viticolă foarte slabă, în acest an, în Republica Moldova

Datele nu arată că a fost un an bun pentru viticultură. Astfel, oferta de struguri pentru procesare în 2024 este estimată la până la 220.000 de tone, în comparație cu cele 263.000 de tone ce au fost procesate în anul precedent.

Îngrijorările manifestate de specialiști sunt legate de starea pe care au au în prezent plantațiile de viță de vie. Aproximativ 75% au mari probleme din cauza stresului hidric sever sau moderat. Pe de altă parte, un procent de doar 25% din suprafețe și-au menținut o umiditate optimă a solului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Seceta și canicula din această primăvară - vară și-au pus serios amprenta supra agriculturii. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate înregistrate în perioada martie-iulie 2024, faza fenologică de maturare a boabelor a început cu 14-16 zile mai devreme decât anul trecut.

Un sector plin de probleme din cauza condițiilor meteo

Iar asta a dus la o recoltare în masă a strugurilor pentru vin încă de la data de 12 august, față de prima decadă a lunii septembrie în anul trecut.

Strugur, must, butoi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Totodată, au fost dezbătute și analizate cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole pentru anul în curs, având la bază datele ce au fost furnizate de mai mulți viticultori.

Costurile pentru întreținere, inclusiv amortizarea anuală a investițiilor capitale, sunt estimate la sume ce variază între 45.000 și 60.000 de lei pentru un hectar.

În acest cadru, cei de la CP FVV au recomandat ca prețurile de achiziție să fie stabilite în intervalul 5,00-7,00 lei per kilogram de struguri pentru vin, conform agrobiznes.md.

 

 

Revista presei