O încălcare a codului vestimentar. Costumul purtat de Kamala Harris a stârnit noi controverse

O încălcare a codului vestimentar. Costumul purtat de Kamala Harris a stârnit noi controverse Kamala Harris. Sursă foto: Facebook/Kamala Harris

Kamala Harris, candidatul democrat la președinție, a urcat pe scenă luni seara, în prima zi a Convenției Naționale Democrate. Apariția sa a fost surprinzătoare din două motive. În primul rând, a ținut un discurs, în loc să își aștepte pur și simplu rândul oficial de a accepta nominalizarea partidului său joi și să ia loc ca invitat de onoare alături de persoana aleasă pentru funcția de vicepreședinte, guvernatorul Tim Walz, și familiile lor.

Și, în al doilea rând, a apărut pentru a vorbi (deși pe scurt, și în lauda președintelui Joe Biden) în timp ce purta un costum crem.

Costumul purtat de Kamala Harris

Costumul crem a stârnit controverse. La urma urmei, există articole de îmbrăcăminte mai potrivite pentru spectacolele publice, precum convențiile prezidențiale ale partidelor majore. Codul vestimentar obișnuit este unul clar:  roșu, alb și albastru. Oamenii trebuie să poarte costume și cravate, rochii, costume cu fustă. Ideea este patriotismul în cel mai evident sens.

Ultima dată când un costum crem a făcut valuri politice, a fost tot la sfârșitul lunii august. Persoana care l-a purtat a fost președintele Barack Obama. Ocazia a fost o conferință de presă despre Irak și Siria. Dar reacția unei mari părți a publicului spectator a fost de șoc față de ținuta purtată. Peter King, membru republican al Congresului din New York, a declarat că, în opinia sa, „costumul era o metaforă pentru lipsa sa de seriozitate”. Lou Dobbs de la Fox l-a numit „neprezidențial”. A fost un subiect atât de delicat încât glumele despre această alegere au devenit parte din repertoriul lui Obama. Au devenit, de asemenea, parte a arsenalului late-night.

Ne puteți urmări și pe Google News

O strategie de campanie

Nimic din toate acestea nu i-ar fi putut scăpa lui Harris. Fiecare detaliu al celei mai importante convenții din viața sa politică a fost coregrafiat. Dacă ea a preluat ștafeta costumului crem, a existat cel mai probabil un motiv. Deloc surprinzător, comentatorii de pe rețelele de socializare au dat startul unui val de discuții. Interpretarea generală a fost că Harris a ironizat subtil de oroarea conservatoare din trecut cu privire la costumul crem. A folosit un costum cu pantaloni care părea conservator pentru a sublinia în liniște mesajul din spate.

„Am țipat și apoi a trebuit să îi explic copilului meu de ce costumul crem a fost o alegere de nivel de expert pentru ea”, a scris un utilizator pe social media.

Sugestia conform căreia costumul a fost o aluzie la adversarii ei poate fi sau nu adevărată. Dar întărește narațiunea în jurul personalității lui Harris, ușurința ei cu interacțiunile sociale și credința ei generală în cultura pop. De asemenea, servește la conectarea candidaturii sale istorice - prima femeie de culoare care devine candidatul unui partid major la președinție, prima femeie de origine sud-asiatică - la cea a lui Obama, o altă figură istorică.

Și a funcționat ca un fel de ridicare a cortinei și de stabilire a tonului pentru convenție. Harris trebuie să își păstreze ritmul. Să construiască până la momentul discursului de acceptare. Iar purtarea unui costum crem a fost atât o alegere de deschidere destul de inofensivă, cât și un moment de rebeliune. O ruptură de spiritul convențional. O alegere care a spus ceva important despre punerea accentului pe poveștile individuale, mai degrabă decât pe gândirea de grup.

Abatere de la vestimentația standard

Harris nu a fost singurul vorbitor din prima zi care a adoptat o abordare personală a creării imaginii. Jacheta de tweed crem și pantalonii albi ai lui Hillary Clinton au avut o semnificație. S-a făcut o trimitere la propriul ei discurs istoric de acceptare la convenția democrată din 2016. La acel moment, Clinton a purtat un costum alb cu pantaloni ca o aluzie și a inițiat o mișcare.

Niciuna dintre aparițiile la congres nu a fost o costumație politică standard. Toate au acționat ca un cadru și o formă de auto-exprimare pentru persoanele implicate. Rezultatul a fost puțin haotic și amuzant. O abatere de la normă - și un contrast față de vestimentația roșie, albă și albastră care a fost standardul la convenția republicană din iulie. În ceea ce o privește pe Harris, costumul crem a servit unui ultim scop. De fiecare dată când camera a filmat-o stând în loja ei, zâmbind și făcând cu mâna mulțimii și vorbitorilor, a declanșat o altă frenezie de speculații cu privire la alegere. A fost pur și simplu un instrument în plus pentru a o centra în conversație ca strateg, fără a fi nevoie să mai spună un cuvânt, conform Yahoo .

Revista presei