Afacerea Caltaboșul. Povestea acuzațiilor îndreptate către Decebal Traian Remeș

Afacerea Caltaboșul. Povestea acuzațiilor îndreptate către Decebal Traian Remeș

Caltaboș și țuica. Jenant. La data de 5 aprilie 2007, Decebal Traian Remeș este numit ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, devenind responsabil cu implementarea politicilor agricole și de dezvoltare rurală în conformitate cu strategia guvernamentală. Cine l-a numit? Premierul Tăriceanu. În același an, în octombrie, tot Tăriceanu i-a solicitat lui Decebal Traian Remeș să își prezinte demisia din funcție considerând că acesta nu își mai poate exercita în mod eficient atribuțiile sale. Luase mită, remeșul.

Cărniță, caltaboș, 15.000 de euro

În acest scandal, lână Remeș, un loc important l-a avut și Ioan Avram Mureșan. Cică Mureșan, plus un om de afaceri, îi duceau lui Remeș acasă foloase necuvenite. Televiziunea publică din România a difuzat la data de 10 octombrie 2007 o înregistrare video a tranzacției.

Lucrurile au sărit în aer. Conform rechizitoriului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, funcţie deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

Un balon de țuică. Și iar caltaboș

Fosta menajera soților Remeș a povestit magistraților că fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureșan și denunțătorul Gheorghe Ciorbă au adus la casa acestora "cârnați, carne și un balon cu țuică". Martora a dat detalii în legătură cu vizita lui Avram Mureșan, "pentru a lasă ceva acasă", ea fiind anunțată de primirea bunurilor de "doamna Remeș".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Domnul Mureșan era însoțit de o persoana, despre care am aflat ulterior că este domnul Ciorbă. Domnul Mureșan mi-a cerut să deschid poarta că să poată intra în curte cu mașină. Pentru a nu fi văzuți din strada. Eu am deschis poarta și m-am dus în casa să deschid garajul. Apoi, domnul Ciorba a început să descarce din mașină mai multe cutii de carton în care era carne, cârnați și un balon cu țuică de circa 50 de litri", le-a spus martora magistraților. Aceasta a mai arătat că fostul ministru Mureșan l-a ajutat în unele momente pe denunțător la descărcarea "pachetului" și că, la un moment dat, i-a și spus acestuia: "Nu te-ai zgârcit deloc".

Venea și un Audi

„Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze. Ea aparţinea fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe. Firma trebuia să câştige două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare. Desigur, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, precizau procurorii DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7. Valoare - 65.000 de euro. El era extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea. Așa arătau procurorii. Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA. Dar după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor.

La 14 februarie 2012 a fost condamnat, împreună cu Ioan Avram Mureșan, de către Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare fiecare. Pe 11 februarie 2014 a fost eliberat condiționat.

Decebal Traian Remeş a murit în 2020.

Revista presei