Maria Branyas Morera, cea mai în vârstă femeie din lume, a murit. O viață marcată de evenimente istorice

Maria Branyas Morera, cea mai în vârstă femeie din lume, a murit. O viață marcată de evenimente istorice Maria Branyas Morera a murit. Sursa foto: Wikipedia

Maria Branyas Morera a murit la vârsta de 117 ani, a anunțat familia ei. Maria a murit la azilul de bătrâni din Catalonia, Spania, unde a locuit în ultimele două decenii.

Maria Branyas Morera a supravieţuit pandemiei de gripă spaniolă

Maria Branyas Morera a supravieţuit pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, dar și pandemiei de Covid chiar dacă a luat virusul imediat după ce a împlinit 113 ani.

Familia a anunțat despre moartea ei: „Maria Branyas Morera ne-a părăsit. A murit aşa cum şi-a dorit: în somn, liniştită şi fără durere”. Familia a povestit despre ce le-a zis înainte de a muri: „Cu câteva zile în urmă ne-a spus: Într-o zi, voi pleca de aici şi voi înceta să mai exist în acest corp. Nu ştiu când va fi acea zi, dar este foarte aproape... Moartea mă va găsi obosită de la atâta trăit, dar vreau să mă găsească zâmbind, liberă şi mulţumită”.

Înainte de a murit a spus familiei: Acolo unde merg voi fi fericită

Maria Branyas Morera le-a mai spus celor din familie că se simte slăbită și că „ora se apropie”. Mai mult, Maria le ceruse să nu plângă deoarece „nu-mi plac lacrimile. Nu fiţi trişti pentru mine pentru că acolo unde merg voi fi fericită”.

Ne puteți urmări și pe Google News

María Branyas Morera tânără Maria Branyas Morera când era foarte tânără. Sursa foto: x.com

Morera a fost cea mai în vârstă femeie, potrivit Cărții Recordurilor. După moartea sa, cea mai vârstnică persoană în viaţă este japoneza Tomiko Itooka, născută la 23 mai 1908, și are 116 ani.

Branyas locuia în căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din Olot, Catalonia, de peste 20 de ani. S-a născută pe data de 4 martie 1907 în San Francisco locul unde se stabilise familia sa care emigrase.

Maria Branyas Morera s-a întors în Spania în anul 1915

Maria s-a s-a căsătorit în 1931 cu un medic care a murit la 72 de ani. Cei doi au avut trei copii dar unul a murit la vârsta de 86 de ani. Maria avea 11 nepoţi şi mai mulți strănepoţi.

Una dintre fiice a spus că mama sa nu a fost niciodată internată la spital, nu a avut nicio boală cât a trăit. Pentru a afla misterul acestei longevități Universitatea din Barcelona i-a analizat ADN-ul, iar cercetătorul Manel Esteller s-a arătat surprins de starea de sănătate foarte bună pe care o avea Maria, scrie CNN.

Revista presei