Șanse de dezvoltare a afacerilor, în Republica Moldova, pentru reprezentanții Diasporei

Șanse de dezvoltare a afacerilor, în Republica Moldova, pentru reprezentanții Diasporei Afaceri. Sursa foto> pixabay.com

Republica Moldova. La Chișinău a fost organizat, duminică, 18 august, un eveniment dedicat antreprenorilor din domeniul economic, care sunt plecați peste hotare. Evenimentul, denumit Diaspora Business Forum 2024, s-a bucurat de prezența multor oameni de afaceri de succes. Fiecare și-a spus povestea care a stat în spatele reușitei profesionale.

Cristian Postolache a plecat să muncească în Danemarca, la Copenhaga, acolo unde s-a integrat de minune, după cum afirmă. „Am plecat în Copenhaga exact şase luni în urmă şi în acelaşi timp am reuşit să devin managerul unui wine bar care a apărut la iniţiativa a unor moldoveni şi respectiv promovăm cultura vinului în Danemarca”.

Întâlnire, în Republica Moldova, între antreprenori

„În Republica Moldova, eu activez în cadrul unui proiect de asistenţă tehnică în care dezvoltăm turismul rural şi domeniul vitivinicol. Iar în diaspora avem o organizaţie unde promovăm cultura şi valorile noastre prin organizarea diferitor evenimente”, a povestit Valentina Ceban, care acum lucrează în Elveția.

Republica Moldova, investiții

Investiții. Sursa foto: pixaby.com

Victor Guzun are un job foarte bun în Estonia, acolo unde manageriază o companie ce oferă consultanță clienților.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Coordonez o companie de consultanţă în Estonia, dar am şi multe proiecte în Republica Moldova. De exemplu în această săptămână am finalizat programul naţional de educaţie digitală împreună cu Ministerul Educaţiei din Republica Moldova”, a explicat Victor, care a mai precizat.

Povești ale unor oameni de succes în afara granițelor țării

„Am lucrat la documente de politici publice în domeniul economiei sau digitalizării sau încercăm să ajutăm producătorii din RM să aibă acces pe pieţele europene, nu doar estoniene”.

Evenimentul de duminică a mai avut și scopul de-a clădi parteneriate și legături între oameni de afaceri locali și cei din Diaspora.

„Vreau să atrag atenţia la un program destinat exact pentru diaspora şi anume stimularea investirii remitenţelor oamenilor care le-au agonisit din străinătate în ţara noastră şi este programul PARE. De la lansare noi avem peste 2145 de companii care au beneficiat iar suma totală a suportului este de 470 de milioane de lei”. A afirmat Alina Cebotariov, director adjunct la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, conform TVR Moldova.

 

Revista presei