Băsescu, atac la „Baronii Sănătății”. De ce mor cu zile românii în spitale

Băsescu, atac la „Baronii Sănătății”. De ce mor cu zile românii în spitale Traian Băsescu. Sursa foto:: Arhiva EVZ

București. Traian Băsescu consideră că spitalele din România sunt într-o stare deplorabilă, iar începutul acestui declin a fost reprezentat de protestele din 2012, când el a propus o reformă în domeniul sănătății.

Fostul președinte afirmă că, în acel an, „Baronii sănătății” au ieșit învingători, iar starea actuală a spitalelor reflectă acest lucru.

Traian Băsescu acuză „baronii sănătății” pentru starea actuală a spitalelor

Raed Arafat, figura centrală a protestelor din 2012, a fost în centrul unei controverse majore.

Atunci, Traian Băsescu a presat pentru demiterea lui Arafat, ceea ce a dus la proteste masive în Piața Universității din București. În cele din urmă, Băsescu a renunțat la proiectul de lege pentru reforma în sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ianuarie 2012.

Stimulaţi subtil de „BARONII SĂNĂTĂŢII”, românii ies în stradă să-şi apere sistemul de sănătate, cu spitalele, infecţiile, subfinanţarea şi morţii săi.

Poporul,  „BARONII SĂNĂTĂŢII” şi galeriile de fotbal câştigă bătălia. Proiectul legii de reformare a sistemului de sănătate este retras de guvern”, este mesajul transmis de Traian Băsescu pe Facebook.

Raed Arafat

Șeful DSU. Sursa foto: Facebook/ Raed Arafat

Fostul președinte a adăugat că totul a rămas neschimbat de atunci și așa va fi în continuare, subliniind că în acest context doar numărul oamenilor care mor în spitale este acum mai mare.

Două săptămâni pline de proteste

În ianuarie 2012, timp de aproape două săptămâni, mii de oameni au ieșit în stradă în București și în alte orașe din țară.

Punctul culminant al protestelor a fost atins pe 15 ianuarie 2012, când numărul total al participanților a ajuns la 13.000 la nivel național.

Inițial, protestele au fost generate de sprijinul acordat lui Raed Arafat, după ce președintele de atunci, Traian Băsescu, îi ceruse să demisioneze din Guvern în contextul dezbaterii publice asupra unui nou proiect de lege privind sănătatea.

Proteste 2012

Proteste 2012. Sursa foto: Adriatikus/ Wikipedia

Ulterior, manifestații au scandat împotriva Guvernului Boc și a președintelui Traian Băsescu, cerând alegeri anticipate.

Traian Băsescu a renunțat rapid la reformarea sistemului de sănătate

Cererile de demisie  a premierului și președintelui, împreună cu solicitarea de organizare a alegerilor anticipate, s-a produs chiar dacă, a doua zi după începutul protestelor, pe 13 ianuarie 2012, Traian Băsescu a cerut retragerea proiectului de lege privind sănătatea din dezbaterea publică.

Ulterior, Emil Boc, premier la acea vreme, și-a dat demisia.

Revista presei