Radiografia protestelor. VASILE DÂNCU: "În locul lui Emil Boc aş anunţa o remaniere"

Radiografia protestelor. VASILE DÂNCU: "În locul lui Emil Boc aş anunţa o remaniere"

ANALIZĂ EVZ. Manifestările care s-au desfăşurat, în ultimele cinci zile, în marile oraşe ale ţării şi cu precădere în centrul Bucureştiului, au dat naştere mai multor întrebări.

Editorialiştii EVZ Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu, Vlad Nistor, Sebastian Lăzăroiu şi analiştii politici Ion Cristoiu, Iosif Boda, Vasile Dâncu şi Cozmin Guşă au răspuns întrebărilor formulate de "Evenimentul zilei".

1. Credeţi că va creşte intensitatea protestelor şi o dată cu ea şi tensiunile sociale?

2. Există riscul blocării reformelor iniţiate de actualul Guvern?

Ne puteți urmări și pe Google News

3. Reţelele sociale au avut un rol important în protestele din Orientul mijlociu şi în cele de la Londra. Ce rol credeţi că au avut în protestele din România?

4. Ce aţi face în locul premierului Emil Boc?

Vă prezentăm răspunsurile acestora cu privire la tensiunile sociale, la motivele declanşării protestelor şi la cum ar fi trebuit să reacţioneze Emil Boc în faţa acestor evenimente.

ION CRISTOIU: "Franţa s-a plictisit şi de Napoleon, dar România de Boc"

1. Nu. De altfel, începând de luni seara s-a văzut că mişcarea îşi pierde suflul şi ceea ce se întâmplă astăzi şi mâine este un fenomen creat de televizuni, domni cu căciuli şi şepci afişează bannere ce trebuie să le vadă telespectatorii. În lipsa unor crime şi violuri transmit din piaţa Universităţii. Asta nu înseamnă că tensiunea socială nu e mare, cum se va exprima ea nu pot să profeţesc.

2. Nu există riscul blocării reformelor, dar probabil că în lansarea unor noi proiecte de reforme se va proceda cu mai multă inteligenţă pentru a nu lăsa impresia ca până acum că au fost vârâte pe gât poporului român.

3. Reţelele sociale nu au avut niciun rol nici în Orientul mijlociu şi nici la Londra. Pentru că cel puţin 1000 de oameni să vină seară de seară în stradă trebuie să existe o organizare subterană. De la revoluţia franceză ştiu că nu există mişcări spontane în istorie, în afara celor de bucurie create de victoria naţionalei la fotbal. Este singura mişcare spontană din istorie. În cazul României, am avut de-a face cu o încercare de şah dată de opoziţie actualei puteri printr-o noutate. Pentru că nu puteau srânge “spontan" zece mii de oameni în Bucureşti, s-a creat strategia aducerii sutelor în mai multe oraşe din ţară, în unele locuri sunt mai mult de o sută oamenii preferaţi ai baronilor USL, deci nu era greu. Televiziunile şi ziarele de partid s-au grabit: “ Fierbe ţara!", “Revoltă în toată ţara". Dar, în total au fost 10 -12 mii de persoane , ori la asemenea măsuri de austeritate luate ar fi trebuit să discutăm de un million de oameni în stradă.

4. Aş demisiona şi din simplul motiv că fiecare zi care trece îl scoate şi mai mult pe Boc din politică şi din istorie. Franţa s-a plictisit şi de Napoleon, dar România de Emil Boc.

SEBASTIAN LĂZĂROIU

"Se subminează credibilitatea reformelor făcute"

1. După cum evoluează lucrurile şi se iau acum deciziile, nu ar trebui să mai crească în intensitate. Depinde cât de mult se va implica Opoziţia în alimentarea protestelor. Poate să o facă şi o va face. Sigur, problema rămâne. E mult mai profundă şi nu are legătură cu Arafat, Băsescu sau Boc, ci cu neîncrederea oamenilor în elita politică, fie de la Putere, fie de la Opoziţie.

2. Din păcate, acesta este cel mai prost efect al manifestaţiilor. Probabil 2012 va fi îngheţat din punctul de vedere al reformelor. E adevărat că nu mai exista nici înclinaţia coaliţiei de a continua reformele. Dar mai există un efect la fel de rău: subminarea credibilităţii a ceea ce s-a făcut până acum. Retragerea legii Sănătăţii pune sub semnul întrebării şi celelate legi adoptate. Şi e păcat pentru că au fost măsuri bune.

3. Peste tot reţelele sociale au început să joace un rol important în mobilizarea oamenilor. Ele au însă un mare dezavantaj: nu pot veni cu un program. Iese în stradă o mulţime pestriţă, fiecare vrea altceva. Sunt greu de gestionat prin dialog. Cu un sindicat e mai simplu: ştii că vrea salarii mai mari.

4. Emil Boc ar trebui deocamdată să stabilizeze situaţia. Pe termen mediu ar trebui să se gândească şi la alt gen de decizii.

MIRCEA CĂRTĂRESCU

"Cea mai mică gafă a Puterii poate reaprinde scânteia"

1. Cea mai mică gafă a Puterii ar putea reaprinde o scânteie, căci stăm pe butoiul de pulbere al sărăcirii oamenilor prin măsuri de austeritate draconice şi neexplicate suficient. Şi Opoziţia poate provoca, dacă gestionează neînţelept situaţia, o escaladare necontrolabilă a tensiunii sociale. Cred că Victor Ponta a procedat corect până acum ca lider al Opoziţiei, în comparaţie cu ieşirile lui Crin Antonescu, dovezi de imaturitate şi inconştienţă politică.

2. Riscul este cu mult mai mare decât de blocare a unor reforme. Riscul adevărat e de creare a unei situaţii de colaps social, economic şi moral al societăţii româneşti pe fondul crizei mondiale. De acest risc major se face vinovată clasa politica românească în întregimea ei, incapabilă de dialog şi de gestionare eficientă.

3. Reţelele de tip Facebook sunt mediul normal de viaţă al tinerilor. Ele sunt neutre moral, pot folosi ca reţele în slujba binelui sau a răului, şi există enorm de multe exemple în ambele sensuri. Totul va fi mijlocit de acestea: revoluţii, revolte, căsătorii, divorţuri, tot ce e imaginabil între oameni.

4. Mi-aş cere scuze oamenilor că le-am redus cu o brutalitate fără precedent mijloacele de subzistenţă la jumătate şi le-aş mulţumi că se revoltă abia acum, după doi ani de privaţiuni.

VASILE DÂNCU: "În locul lui Emil Boc aş anunţa o remaniere"

1. Asta este dependent de răspunsul Guvernului. Este vorba de un răspuns dat târziu, întârziat şi de faptul că în punctul de pornire al revoltelor spontane, guvernul nu a acţionat, a fost absent, au fost în stradă doar jandarmii. Nu ar fi exclus să avem o amplificare a acestei manifestări. Sigur, că un gest precum cel al întoarcerii lui Arafat la minister este un lucru bun, dar, dacă nu poate fi restabilit dialogul Guvern - Opoziţie-societate civilă, este posibil să se amplifice.

2. Există acest risc, deşi oamenii nu au cerut asta. Guvernul a spus că oamenii nu vor privatizarea sănătăţii, studiile arată însă contrariul. Oamenii voiau doar să li se explice, ei nu au spus că sunt împotriva reformei.

3. Esenţial. O izbucnire pe care nu a putut-o aştepta nimeni, decât reţelele sociale.

4. Acum, în locul lui Boc aş anunţa o remaniere, aş aduce specialişti, pentru că scandalul acesta a izbucnit de la faptul că un politician s-a contrat cu un specialist.(..) De asemenea, Boc ar trebui să schimbe regulile dialogului social, să deschidă calea unui dialog autentic. Aroganţa care a caracterizat o perioadă guvernarea a condus la acest lucru. (…) Dacă ar fi fost vorba de portofel şi stomac, lumea ar fi ieşit în stradă când le-au fost tăiate salariile.

COZMIN GUŞĂ

"Boc, candidatul perfect la primăria Clujului"

1. Dacă vorbim pe termen scurt, ar putea să nu se întâmple asta, pe termen mediu şi lung din cauza reacţiilor puterii, care mai mult au lipsit, a evoluţiilor pe timp de criză, se va întâmpla. Iar lipsa reacţiilor puterii coroborate cu această tensiune în creştere va duce practic la implozia şi a ce a mai rămas din statura politică a PDL.

2. Există acest risc, care o să funcţioneze asemenea bumerangului, pentru că Emil Boc, din cauza încăpăţânării lui de a elibera fotoliul de la Palatul Victoria, îşi va dinamita proiectul la care a muncit atâta vreme.

3. Au avut un rol de a creşte tensiunea socială, dar nu acelaşi pe care l-au avut în primăvara arabă, nu au fost mişcări de aceeaşi intensitate, dar noi am avut două elemente: show-urile de seară televizate excesiv şi huliganismul fără o cauză anume.

4. Emil Boc, dacă doreşte în primul rând să-şi păstreze un anumit statut în viaţa politică şi să revigoreze prin mişcarea sa PDL-ul, ar trebui să demisioneze, iar pasul doi ar fi să se ocupe de toată campania electorală a unui PDL aflat în criză. În al treilea rând, ar fi un candidat cu şanse foarte mari de reuşită la primăria Clujului. Dacă ar face toate astea, va reuşi nu doar să se salveze pe el ca om politic, dar şi să dea un impuls PDL-ului.

VLAD NISTOR

"Guvernul nu a ştiut să gestioneze nemulţumirile"

1. Tensiunile sociale nu vor mai creşte pentru că au ajuns la un nivel atât de mare încat nu mai au unde să se ducă, însă intensitatea va creşte. Sper, însă, să nu mai apară violenţe. În ultimii ani, românii au acumulat multe nemulţumiri, pe care Guvernul nu a ştiut să le gestioneze, iar acum au explodat. Presa din străinătate a legat protestele de reducerile salariale ale bugetarilor. Perfect eronat. Vorbim de cumulare de conflicte.

2. Este nevoie de o reformă în sistemul de sănătate, dar depinde cum e făcută, care sunt rezultatele, scopurile reale şi nu doar cele declarate. România are nevoie de o reformă în care beneficiarul să fie românul şi nu marile firme de asigurări sau case de sănătate.

3. Inventatorii utilizării reţelelor sociale în organizarea mişcărilor de amploare nu sunt nici locuitorii Orientului Mijlociu şi nici londonezii, ci militanţii antiglobalizare. În România de azi au avut un rol important, iar rolul lor va creşte pentru că trăim în lumea acestei tehnologii.

4. Este o întrebare destul de dificilă. Dar nu aş proceda cum a procedat Emil Boc când a spus că a convocat Consiliul Naţional pentru Dialog Social, care nu a mai fost covocat în ultimii doi ani. Seamănă foarte mult cu Ceauşescu. Ar trebui să existe un sistem de comunicare mai eficient.

VLADIMIR TISMĂNEANU

"Vremea "statului dădacă" s-a încheiat"

1. Tensiunile sociale există în România de decenii, fiind amplificate de măsurile de austeritate impuse de criză. Protestele sunt un debuşeu normal al nemulţumirilor populare. Important însă este să înţelegem că nu statul liberal este de vină pentru aceste măsuri, că ele ţin de gestionarea ineficientă a resurselor, de persistenţa unui etatism protecţionist care nu mai are cum să se autosusţină. Ne place sau nu, vremea "statului-dădacă" s-a cam încheiat.

2. România este angrenată întrun context economic şi politic global, are angajamente în raport cu instituţiile financiare internaţionale, în primul rând FMI, nu se pune problema paralizării reformelor. Că le vor face cei aflaţi la guvernare, că le vor întreprinde alţii, tine de artimetica electorală, dar sunt imperative.

3. Mişcările sociale nu se nasc din acţiunea auto-generată a instrumentelor tehnologice. Ele facilitează comunicarea aproape instantanee, dar nu pot oferi valorile care motivează şi legitimează o mişcare durabilă.

4. Cred că primul lucru pe care l-aş face ar fi să deschid calea unui dialog dezinhibat cu forţele politice democratice. Ar trebui ca dialogul public să accentueze că România este o democraţie, nu o dictatură, un stat de drept, nu o tiranie.

IOSIF BODA

"Emil Boc ar trebui să demisioneze"

1. Nu ştiu dacă protestele vor creşte în intensitate pentru că de o săptămână nu s-au conturat nici lideri care să fie purtători de drapel al acestor proteste, nici o listă clară cu doleanţe. (...) Motivele ieşirii lor în stradă sunt eterogene, de la taxa auto la tăierea salariilor, aşa că nu ar fi suprinzător ca, încet-încet, motivele să capete o tentă mai politică, precum alegeri comasate şi anticipate.(...) Nu ştiu dacă revenirea lui Arafat în funcţie va potoli spiritele.

2. De multe ori aceste reforme sunt în stadiu incipient. Din păcate se foloseşte prea mult procedura asumării răspunderii guvernului.

3. Eu am văzut că majoritari la aceste proteste au fost pensionarii, oameni în vârstă care nu par a se juca toată ziua pe Facebook. La ei a funcţionat mai degrabă procesul de imitaţie: hai şi noi!

4. Ar trebui să demisioneze. Eu nu cred că lumea se va mulţumi doar cu atât: poate că frigul de afară îi va potoli, dar cum va da colţul ierbii procesul se va relua. Schimbarea Guvernului înseamnă schimbarea premierului şi redecredibilizarea sa. Chiar unii lideri PDL au vorbit de această necesitate. Citiţi şi:

  • Cristi, ultras: "Să nu se bucure Ponta. Nu am ieşit să facem revoluţie pentru el" | VIDEO
  • Jandarmeria: „22 de persoane au comis fapte de natură penală” | VIDEO
  • ZIUA A PATRA: EVZ vă prezintă rolurile principale din drama "Război în stradă"
  • ZIUA A CINCEA. Ce vor manifestanții din Piața Universității după întoarcerea lui Arafat
  • Primăria Capitalei a aprobat un marș și miting cu 10.000 de persoane, pe 24 ianuarie