Continuă scandalul din Sănătate. Raed Arafat răspunde acuzațiilor cu datele pe masă
- Cristian Raducanu
- 1 august 2024, 20:30
România. Conflictul dintre ministrul Sănătății Alexandru Rafila și Raed Arafat continuă cu un nou episod. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a răspuns acuzațiilor formulate de ministrul Sănătății.
Scandal între Raed Arafat și Alexandru Rafila
Concret, Raed Arafat a fost acuzat că are carențe la capitolul comunicare și colaborare. Carențe care au slăbit capacitatea de intervenție a serviciului de ambulanță. Deși apreciază anumite calități pe care Arafat le are, ministrul Alexandru Rafila reclamă faptul că șeful DSU refuză să colaboreze. Singura metodă de cooperare pe care Arafat o acceptă, susține ministrul Sănătății, este ca cel dintâi să preia conducerea tuturor acțiunilor.
Pentru a-și susține afirmația, Alexandru Rafila a invocat pandemia, atunci când nu trecea o zi fără Raed Arafat prezentat la toate buletinele de știri. „Dânsul colaborează într-un singur fel în care redevine comandantul acțiunii, așa cum a fost și în pandemie. Mie nu-mi plac chestiunile care pun, totuși, sub semnul întrebării competențele și capacitatea operativă a Ministerului Sănătății”, a spus Alexandru Rafila.
Adevărata sursă a conflictului
De fapt, conflictul declarațional dintre Rafila și Raed Arafat își are sursa într-o decizie a șefului DSU prin care a mutat Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din clădirea MAI în sediul ministerului Sănătății.
„Era un motiv pentru care a fost pus împreună cu DSU în același centru: avem acțiuni care se intersectează. De exemplu, în cazul unui accident colectiv, DSU se ocupă de partea de UPU, dar COSU se ocupă de găsirea de locuri la nivelul Ministerului Sănătății.
La Colectiv, la Crevedia, s-a văzut cum e să fim împreună în același loc, decât să fim separați, discutând la DSU. De aceea, COSU al Ministerului Sănătății a fost din 2014, prin hotărâre de guvern, amplasat într-un centru al Ministerului de Interne”, a declarat Raed Arafat.
„Raed Arafat colaborează doar dacă este el comandantul”
Acuzațiile lui Alexandru Rafila devin mai serioase atunci când subiectul discutat îl reprezintă serviciile de ambulanță. Ministrul Sănătății a punctat că Raed Arafat este principalul vinovat pentru slăbirea calității serviciului de ambulanță.
În acest sens, șeful de la Sănătate a explicat că achiziționarea autospecialelor medicale revine din punct de vedere legal în totalitate Departamentului pentru Situații de Urgență, aflat sub conducerea secretarului de stat Raed Arafat.
Mai mult decât atât, Rafila a condamnat și politica de resurse umane pe care DSU o pune în practică. O politică despre care Rafila susține că nu este centrată pe nevoile sistemului de sănătate. Motiv pentru care, concluzionează Rafila, șeful DSU Raed Arafat este responsabil pentru „slăbirea capacității de intervenție a serviciilor de ambulanță”.
Raed Arafat răspunde cu cifrele pe masă
Replica secretarului de stat Raed Arafat nu a întârziat. De fapt, șeful DSU a vorbit cu cifrele în față. Astfel, în intervalul 2017-2024 au fost livrate prin intermediul IGSU 820 de autospeciale pentru ambulanță și peste 300 pentru SMURD.
Doar că, subliniază Raed Arafat, până la momentul 2017 între ministerul Sănătății și DSU au existat ceva neînțelegeri privind achiziționarea ambulanțelor. Neînțelegeri care s-au tradus într-un final în pierderi pentru ambele părți.
„În 2017, după o discuție mare între noi și Ministerul Sănătății, DSU a decis că IGSU este autoritatea care se ocupă de achiziția de ambulanțe. Până atunci, în 2007, Ministerul Sănătății a achiziționat și ambulanțe, și ambulanțe pentru SMURD, iar din 2010 s-a mai făcut o licitație și s-a concentrat pe serviciile de ambulanță pentru că pompierii aveau fonduri europene.
La finalul lui 2014 am întrebat de ce nu se contractează pentru ambulanțe. Mi s-a răspuns că nu contractau pentru că de la direcția economică au spus că trebuie să se livreze în interiorul acordului-cadru. Și am pierdut banii atunci”, a replicat Arafat.