Miracol în Făgăraș. Turist lovit de fulger recuperat de Salvamont

Miracol în Făgăraș. Turist lovit de fulger recuperat de Salvamont Turist lovit de fulger pe Făgăraș Sursa foto. Salvamont Argeș

Argeș. Un turist a fost lovit de fulger, în Munţii Făgăraș, dar a reușit să supraviețuiască, fiind recuperat de salvamontiști. Este al doilea caz care se petrece în ultimele două zile, după ce un alt bărbat a supraviețuit miraculos, unui fulger, în Munții Căpățânii.

 

Lucrătorii serviciului Salvamont Argeș au fost solicitați să intervină după ce un bărbat a fost lovit de un fulger în zona Acul Lespezi din Munții Făgăraș. Ei au fost apelați de soția victimei.

Turist lovit de fulger în Făgăraș

Incidentul s-a petrecut pe un traseu montan din Munții Făgăraș. Un turist a fost lovit de un fulger, în timp ce urma acest traseu împreună cu soția sa. Văzându-și soțul prăbușindu-se la pământ, femeia a apucat să sune la numărul de urgență, după care a făcut un atac de panică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salvamontiștii au încercat să trimită un elicopter SMURD, pentru operațiunea de salvare. Aparatul nu a putut zbura din cauza condițiilor meteo proaste. Drept urmare, lucrătorii serviciului de intervenție au pornit în căutarea celor doi turiști.

„Inițial în stare de inconștiență, persoana și-a revenit, dar nu se poate deplasa. Se intervine terestru, elicopterul nu are condiții de zbor, dar se vor face evaluări la intervale de timp, pt. a vedea dacă pot interveni ulterior”, se arată într-o comunicare a Salvamont Argeș.

Elicopter Smurd

Elicopter SMURD Sursa foto: Salvamont Argeș

Cei doi turiști au coborât pe propriile picioare

După ce l-au găsit pe turist, iar condițiile de zbor s-au îmbunătățit, lucrătorii Salvamont i-au propus să-l coboare cu elicopterul. De această dată, având în vedere că și-a revenit, bărbatul a fost cel care a refuzat.

Cei doi turiști salvați de pe munte au coborât pe propriile picioare, alături de echipa de salvatori pornită în căutarea lor.

De altfel, reprezentanții Salvamont Argeș au revenit cu un nou mesaj, în care au precizat că lucrurile sunt în regulă. Ei le-au recomandat celor ce urcă pe munte să fie atenți la prognoza meteo pentru a evita alte situații de acest fel.

„Persoana și-a revenit, refuză elicopterul care între timp se pregătise de zbor, pentru că vremea și-a revenit, așa că va coborî împreună cu salvatorii montani, la Piscu Negru. Atenție la prognoza meteo, e al doilea caz de persoană trăznită în ultimele trei zile, in Carpații Meridionali!”, au precizat salvamontiștii.

Al doilea turist lovit de fulger în ultimele zile

Un incident similar s-a petrecut în urmă cu două zile în Munţii Căpăţânii. Un turist a fost lovit de un fulger și a fost recuperat de echipe de salvamontişti din Gorj şi Vâlcea. Persoana respectivă a fost preluată de un elicopter care a transportat-o la spital.

Salvamontiştii de la Postul Polovragi, dar și cei din judeţul Vâlcea au intervenit în masivul Căpăţânii pentru a recupera persoana lovită de fulger. Cele două echipe au ajuns la victimă, au reușit să o stabilizeze și au pregătit-o pentru transport. Ulterior, a fost preluată de un elicopter și trasnportată la spital.

Tot joi, salvamontiştii de la baza Salvamont Rânca au intervenit în masivul Parâng. Aceștia au recuperat două persoane epuizate şi blocate într-o zonă de abrupt din Valea Romanului.

 

Revista presei