Legea pensiilor contestată de sindicate. Menține inechitățile între categoriile de pensionari

Legea pensiilor contestată de sindicate. Menține inechitățile între categoriile de pensionariPensionari Sursă foto: Dreamstime

București. Legea pensiilor, care va intra în vigoare din septembrie, este promovată drept o mare realizare de politicienii PSD. Premierul Marcel Ciolacu și ministra Muncii Simona Bucura Oprescu au afirmat că actul normativ va corecta inechitățile din sistemul public.

Reprezentanții guvernului au fost contraziși, încă de la prezentarea proiectului, de liderii sindicali. În opinia acestora, actul de reglementare nu va duce la eliminarea inechităților ci, dimpotrivă, va favoriza anumite categorii sociale care prestează munci mai ușoare.

Legea pensiilor contestată de sindicate

Propaganda oficială s-a concentrat pe beneficiile pe care actul normativ le aduce actualilor pensionari. Recalcularea drepturilor și majorarea acestora, stabilită prin legea pensiilor a ocupat tot spațiul public. În schimb s-a vorbit oarte puțin despre ce se va întâmpla cu cei ce se vor retrage din activitate după 1 septembrie. Atât Marcel Ciolacu, cât și Simona Bucura Oprescu or alți oficiali din arcul guvernamental evită subiectul.

În acest context, liderii sindicali avertizează că actul normativ va avea consecințe grave pentru viitorii pensionari. În cazul lor, inechitățile se vor menține și, mai grav, vor fi determinați să muncească mai mult pentru a beneficia de pensii cât de cât decente.

Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a declarat, legea pensiilor va dezavantaja anumite categorii de pensionari. Este vorba despre cei care lucrează în condiții dificile încadrați în grupe deosebite și speciale. Ei vor primi mai puțini bani decât colegii lor care au avut norocul să se pensioneze pe legea pensiilor anterioară.

„Problema e că noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite și speciale, în sensul în care le modifică substanțial formulele de calcul. Cei care vor ieși de acum încolo vor avea pensia mai mică decât cei care au ieșit până la 1 septembrie 2024. Pe de altă parte, pensionarii ieșiți la pensie pe grupele speciale sau deosebite vor avea probabil înghețat cam doi ani până când evoluția valorii punctului de referință va ajunge ca să redea o valoare a pensiei lor mai mare decât pensia pe care o au azi în plată”, a atras atenția Bogdan Hossu, într-o intervenție la B1 TV, citat de capital.ro.

Bogdan Hossu

Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa Sursa foto: EVZ

Actul normativ favorizează bugetarii

Liderul sindical atrage atenția că legea pensiilor favorizează angajații din sistemul bugetar. Aceștia pot beneficia de prelungirea perioadei de angajare chiar dacă au îndeplinit vârsta standard. Acest lucru nu se întâmplă în sistemul privat, unde angajații sunt scoși la pensie imediat. Bogdan Hosssu susține că bonificațiile pentru cei ce lucrează mai mult se aplică de regulă pentru bugetari.

„Pentru sectorul bugetar practic au existat diferitele prelungiri a timpului de lucru, iar așa-numita bonificație care se dă pentru anii suplimentari munciți peste cei 25 de ani e valabilă în general pentru marea majoritate a bugetarilor, mai puțin pentru cei din sectorul economic, care nu au avut posibilitatea să beneficieze de o muncă suplimentară”, a explicat liderul sindical Bogdan Hossu.

Angajații din educație, sănătate sau administrație pot rămâne în activitate după împlinirea vîrstei de pensionare, de 65 de ani. Ei pot lucra până la 70 de ani, dacă-și notifică angajatorul cu 60 de zile înainte pensionare. Măsura este prevăzută în legea pensiilor. Astfel, acești pensionari vor putea beneficia și de bonificațiile acordate prin lege celor care depășesc stagiul de cotizare standard.

Pensii

Pensii. Sursa foto: Facebook/ BNS

Recalcularea după legea pensiilor

După recalcularea pensiilor, circa 3,8 milioane de pensionari vor primi drepturi mai mari, începând cu luna septembrie. După aplicarea procedurilor prevăzute din legea pensiilor, peste 84.000 români vor primi aceleași sume. Mai grav va fi pentru aproximativ pentru 720.000 de persoane care nu vor mai beneficia de majorare în următorii ani.

Este vorba despre cei care în urma recalculării vor avea, pe hârtie, drepturi mai mici. Conform legii, aceștia vor primi în continuare aceleași pensii, ca și în prezent. Însă nu vor mai beneficia de indexările anuale, cu indicele inflației.

Pensii recalculate mai mici au cei care au contribuit mai puţin de 25 de ani la sistemul public de pensii și nu beneficiază de puncte de stabilitate. Altfel spus, ei nu primesc bonusuri la pensie pentru fiecare an lucrat în plus. În cazul lor venitul va rămâne cel actual până când vor ajunge valoarea punctului ce le-a fost atribuită.

Cele mai mari mari creșteri de pensii vor fi în cazul persoanelor care au cotizat o lungă perioadă de timp şi care s-au pensionat înainte de anul 2019.