Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie, mai scumpă de la 1 iulie. Cum arată calculele

Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie, mai scumpă de la 1 iulie. Cum arată calculele Crește suma pentru completarea stagiului de cotizare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Legea pensiilor. Românii vor putea să cumpere vechime în muncă la pensie oricând. Astfel, de la 1 iulie, cei care vor să își completeze stagiul de cotizare vor trebui să plătească mai mulți bani.

Legea pensiilor. Vechime în muncă la pensie

Românii care își doresc să iasă mai rapid la pensie pot cumpăra vechime.

Mai exact, aceștia trebuie să semneaze un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătească sumele (CAS) care acoperă perioadele de cotizare dorite sau, după caz, necesare.

Guvernul a anunțat că a fost prelungit mecanismul prin care cei interesaţi își pot completa stagiul de cotizare, prin  OUG nr. 163/2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea pensiilor

Programul era programat să se încheie la 1 septembrie 2023

Începând cu septembrie, mecanismul va fi înlocuit de viitoarea lege a pensiilor (Legea 360/2023). Prevederile celor două acte normative sunt, în ceea ce privește mecanismul de completare a stagiului de cotizare, similare, astfel încât el va rămâne în continuare disponibil celor interesați.

Din cauza faptului că salariul minim va crește la 3.700 de lei începând cu 1 iulie, sumele ce trebuie plătite lunar se vor majora.

Mai exact, nivelul minim al venitului lunar asigurat este, de fapt, salariul minim brut pe țară. În cazul contractelor încheiate în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 iulie 2024 (dar și în baza Legii nr. 360/2023 după 1 septembrie) acesta este de 3.700 de lei.

În cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la data de 1 iulie 2024, venitul minim lunar asigurat nu se modifică.

Legea pensiilor

Legea pensiilor. Cum se calculează sumele care trebuie plătite

OUG 163/2020 prevede că „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială. Acesta nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat la data încheierii contractului.

Cota de CAS (25%) care trebuie plătită se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa:

  1. suma ce trebuie plătită pentru fiecare lună începând cu contractele semnate din iulie 2024 este de 925 de lei,
  2. pentru contractele semnate până la începutului lunii iulie (1 octombrie 2023 – 1 iulie 2024), suma de plată este de 825 de lei.

Contractele de asigurare în derulare nu sunt afectate de modificarea salariului minim și a cotei CAS.