Mister comunicațional. A avut Ion Iliescu fir roșu cu Moscova între 1993 și 1995?
- Catalin Dumitrescu
- 20 august 2024, 07:44
În primăvara lui 2000, un al scandal de proporții cutremura scena politică a Românei. Potrivit unor dezvăluiri, cică existase un ”fir roșu” între Ion Iliescu, ca președinte, cu Moscova, după Revoluție. Ba chiar s-ar fi purtat discuții cu rușii prin 1995 pentru instalarea sau reinstalarea unei ”scurtături” telefonice cu Moscova.
Despre firul roșu sau telefonul roșu se mai vorbise până atunci. Spre exemplu, fostul procuror militar Dan Voinea susţinea că Ion Iliescu ar fi avut mai multe convorbiri secrete cu Moscova, imediat după fuga soţilor Ceauşescu. Telefoanele ar fi fost date din sediul Ministerului Afacerilor Externe, şi nu de la Comitetul Central, acolo unde se afla noua conducere a statului. „Noi ştiam că s-a vorbit din Comitetul Central, dar iată că există multe convorbiri de la MAE. Nu ştim ce a vorbit, dar putem afla dacă procurorii au curiozitatea”, a spus Voinea.
Primăvara lui 2000
”Scandalul privind posibilele negocieri purtate în 1995 între autoritățile de la București și cele de la Moscova în legătură cu instalarea unui sistem de telefonie specială între cele două capitale s-a mutat în Parlament”, scria Ziarul Financiar în martie 2000.
Așadar, comisiile parlamentare de apărare și de control ale serviciilor secrete au programat audieri ale reprezentaților Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), ai SRI și SIE. Senatorul independent Nicolae Zavici a solicitat crearea unei comisii de anchetă.
A fost audiat și Cătălin Harnagea, seful SIE. Ovidiu Petrescu (PDSR), membru în Comisia de control SRI, spune că acest serviciu a trimis încă din 15 martie o adresa în care anunță că, în urma verificărilor făcute, nu exista nici o probă care să ateste că rețeaua respectivă a fost funcțională intre 1993 și 1995.
O parte a presei ruse
Potrivit unei informații furnizate de publicația moscovita "Zavtra", de orientare antisemită și extremistă, revenirea la putere a forțelor politice de dinainte de 1996 și a comuniștilor ruși ar determina o îmbunatățire a relațiilor româno-ruse și extinderea influenței Rusiei în Balcani. Articolul respectiv făcea referire la negocierile instalării unui "fir roșu" Moscova - București.
Președintele PDSR, Ion Iliescu, a declarat asearăcă după 1989 o asemenea linie "nu a existat", iar în 1993 au avut loc discuții în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării în vederea desființării legăturilor directe încheiate de România cu țări ale CAER. Mai mult, el a spus că nu s-a pus problema existenței unei asemenea legături între Palatul Cotroceni și Kremlin, pe motiv că sediul Președinției a fost stabilit acolo după 1990.
CTP zice că firul exista
„Cu Ion Iliescu nu mai fac alte analize, vă povestesc ceva rapid din propria-mi experiență cu dl. Ion Iliescu: scandalul Zaftra”, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu pe când avea încă emisiunea „Cap limpede” de la Digi24.
Cristian Tudor Popescu și-a adus aminte de un episod marcant din anul 1997, când Iliescu era acuzat de o linie directă cu Kremlinul. acesta din urmă în presa națională dezmințind acest lucru. CTP s-a întâlnit cu Ion Iliescu în redacția ziarului Adevărul.
„Zaftra e un ziar de scandal din Rusia. Acest ziar a publicat prin 1996-1997 un articol în care era vorba despre linia secretă - fir roșu București-Moscova. După 1990! Nu înainte. La care, Ion Iliescu a fost întrebat: Domnule, există un fir roșu de la Cotroceni la Moscova, că uite ce scrie Zaftra? Ion Iliescu a dat o declarație: Nu e, domnule, nici vorbă de așa ceva, ce telefon, nu e nici verde, nici roșu, nici albastru, nu e nimic! Ăia sunt niște inventatori de știri!”, zicea ziaristul.
L-a mințit
„Și a trecut și pe la mine prin birou împreună cu Corina Crețu. Și acolo, am vorbit de una, de alta și i-am spus: Domnule președinte, pentru mine, pentru informarea mea, zic, nu folosesc lucrul acesta, dar vreau să știu eu cum stau lucrurile, există un astfel de fir? A fost vorba vreodată de așa ceva? Pentru ca nici 48 de ore mai târziu să fie nevoit să recunoască existența protocoalelor cu Moscova, care erau semnate în paralel cu negocierile cu NATO. Adică dl. Iliescu mergea la două capete, să vedem cu ce ne ține? Dacă nu ține cu NATO, e bună și Rusia!”, a continuat gazetarul povestirea.
„Dar m-a mințit. M-a mințit de trei ori, asta e una dintre ele. M-a mințit fără să clipească, pe această temă. Asta e cu dl. Iliescu”, a încheiat, în chip de concluzie, Cristian Tudor Popescu.