Doi funcționari publici din ANSP, cercetați de CNA pentru fapte de corupere pasivă. Republica Moldova

Doi funcționari publici din ANSP, cercetați de CNA pentru fapte de corupere pasivă. Republica Moldova sursa: anticoruptie.md

Republica Moldova. Probleme cu legea pentru doi funcționari din Republica Moldova, care lucrează la Secția Control de Stat în Sănătate a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Cei doi angajați sunt cercetați de către ofițerii de la Centrul Național Anticorupție (CNA), într-un dosar ce vizează fapte de corupere pasivă. Ei sunt bănuiți, de oamenii legii, pentru că ar fi estorcat bani de la mai mulți oameni de afaceri, pentru a le facilita eliberarea de autorizații sanitare, după cum au anunțat reprezentanții CNA.

Doi angajați de la ANSP, din Republica Moldova, luați în vizor și cercetați de ofițerii de la CNA

Oficialii de la CNA au anunțat într-un comunicat public că, în perioada martie - august din acest an, cele două persoane cercetate ar fi creat și implementat o schemă infracțională ce se baza pe favorizarea obținerii autorizațiilor sanitare de către mai mulți agenți economici.

Sursa foto: Centrul Național Anticorupție

Funcționarii de la ANSP ar fi cerut și primit în mai multe episoade mijloace bănești, ce variau între sumele de 2.000 și 10.000 de lei. Scopul acestor acțiuni era acela de a facilita obținerea autorizațiilor sanitare de către agenții economici prin organizarea doar de formă a controalelor, întocmirea proceselor-verbale de control. În condițiile în care nu exista deplasarea pe teren. Așadar, controalele temeinice erau doar formale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum funcționa schema prin care cei doi funcționari publici închideau ochii pentru a primi bunuri necuvenite

Mai era vorba, de asemenea, și despre nereflectarea încălcărilor depistate în cadrul controlului. În baza documentelor perfectate, agenții economici nu mai aveau bătăi de cap și obțineau autorizație sanitară pentru funcționare.

În aceste condiții, miercuri, 14 august, ofițerii de la CNA au descins cu percheziții la domiciliile, automobilele și birourile bănuiților, care sunt cercetați în stare de libertare, de unde au ridicat mai multe probe. Cercetările continuă sub conducerea Procuraturii Chișinău, după cum notează jurnaliștii de la moldpres.md.

 

Revista presei