Război în Israel, ziua 313. Iranul repinge toate apelurile Occidentului. Riposta este iminentă

Război în Israel, ziua 313. Iranul repinge toate apelurile Occidentului. Riposta este iminentă Atac în Yemen. Sursa foto: Platforma X

Război în Israel, ziua 313. Iranul a respins toate apelurile Occidentului de a nu riposta împotriva Israelului, ca represalii pentru uciderea liderului politic Hamas, Ismail Haniyeh.

Război în Israel ziua 313. Principalele evenimente

Într-o conversație cu premierul britanic Keir Starmer, președintele iranian Masoud Pezeshkian a acuzat Occidentul pentru crima inumană fără precedent din Gaza. Dar și pentru atacurile operate de Israel în alte regiuni din Orientul Mijlociu.

Liderul de la Teheran a mai precizat că statele occidentale încurajează regimul condus de Benjamin Netanyahu să amenințe „securitatea regională și globală”. „Astfel de cereri sunt lipsite de logică politică. Sunt total contrare principiilor și regulilor dreptului internațional. Reprezintă o cerere excesivă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.

Lumea arabă au condamnat la unison uciderea la finalul lunii trecute a liderului politic Hamas care s-a aflat în capitala iraniană pentru a participa la învestirea lui Pezeshkian în funcția de președinte. Anterior atacului din Iran, Israel a operat un atac îîn capitala Beirutului, în urma căruia a fost eliminat un comandant de rang înalt al grupării Hezbollah, susținută de regimul de la Teheran.

Ne puteți urmări și pe Google News
Război în Israel ziua 302

IDF Sursa foto: X

Replica Iranului ar putea veni în următoarele zile

Statele occidentale au depus eforturi semnificative pentru a evita accentuarea conflictului din Orientul Mijlociu, măcinat deja de luptele din Fâșia Gaza. Administrația americană a avertizat că Iranul poat lovi chiar în cursul acestei săptămâni. Motiv pentru care Casa Albă a dislocat în zonă mai multe avioane de vânătoare, nave de război antirachetă și un submarin cu rachete ghidate.

Analiștii politici suțin că nu se mai pune problema dacă Iranul va ataca, ci când va lovi Israelul. Cu toate acestea, susțin experții în Relații Internaționale, Teheranul va încerca să evite declanșarea unui război total. „Iranul dorește ca răspunsul său să fie mult mai eficient decât atacul din 13 aprilie", a declarat Farzin Nadimi, senior fellow la Washington Institute for Near East policy.

Război în Israel

Atac în Gaza. Sursa foto: Captură video

Dreapta politică din Israel nu susține încetarea focului în Gaza

Teheranul poate ataca prin grupările proxy din Liban, Yemen, Irak și Gaza. Însă este puțin probabil, cu excepția miliției Hezbollah, ca aliații neconvenționali ai Iranului să provoace pagube semnificative în Israel.

O nouă rundă de negocieri pentru încetarea ostilităților ar urma să aibă loc, joi 15 august. Dreapta politică din Israel, condusă de Benjamin Netanyahu, este împotriva încetării focului în Gaza. Cabinetul Netanyahu a fost intens criticat pentru atacul de sâmbătă în urma căruia au fost uciși 93 de civili care se adăposteau la o școală. La vremea respectivă IDF a precizat că a vizat doar militanții Hamas, potrivit The Guardian.

Revista presei