Cutremur la operatorii de telefonie. Tarifele se dublează din 2025

Cutremur la operatorii de telefonie. Tarifele se dublează din 2025 Telefonie Sursa foto: Arhiva EVZ

București. Operatorii de telefonie vor plăti mai mult, începând cu anul viitor, pentru numerele pe care le atribuie. Tarifele se vor dubla conform unui proiect de decizie a ANCOM.

Reprezentanții Autorității susțin că nivelul tarifelor se vor dubla, prin raportare la anul 2007, când a fost stabilit cuantumul acestora. Autoritățile speră că, astfel, vor fi utilizate mai eficient resursele de numerotație.

Telefonie la tarife mai mari

Operatorii de telecomunicații vor plăti mai mult pentru utilizarea resurselor de numerotație, începând cu anul viitor. Tarifele se vor dubla față de anul 2007, conform informațiilor prezentate într-un document ANCOM. Informația cu privire la noile tarife a fost prezentată de Profit.ro.

Conform sursei citate, prin mecanismul de tarifare, ACOM a urmărit asigurarea unei utilizări eficiente a resurselor de numerotație. Scopul urmărit este de a determina furnizorii de telecomunicații să solicite doar resursele de numerotație strict necesare. ANCOM dorește ca acești furnizori să folosească propriile servicii cu mai multă eficiență și să crească gradul de utilizare a resurselor deja alocate.

Ne puteți urmări și pe Google News
Studiul ANCOM: Românii își schimbă electronicele odată la patru ani

sursă foto: Arhiva EvZ

Cum justifică ANCOM majorarea tarifelor

Conform sursei citate, nivelul tarifelor de utilizare a resurselor de numerotație pentru operatorii de telefonie a scăzut în termeni reali. În prezent, se percepe un tarif de 0,007 euro pentru fiecare număr geografic de 9 cifre, independent de locație. Mai exact, pentru un bloc de un milion de numere alocate, tariful perceput este de 7.000 de euro.

„Pentru a păstra eficiența și pentru a continua îndeplinirea obiectivelor mecanismului de tarifare, prin prezentul proiect de decizie ANCOM propune revizuirea valorilor tarifelor stabilite în anul 2007.

Pentru aceasta, ANCOM propune utilizarea unui indicator oficial obiectiv, respectiv Indicele prețurilor de consum (IPC lunar), publicat de către Institutul Național de Statistică (INS)”, se arată într-o comunicare ANCOM.

telefon, ANCOM

Telefon. Sursa foto: Facebook/ANCOM

Cum vor fi calculate tarifele pentru telefonie

Indicele prețurilor de consum IPC este utilizat pentru a stabili evoluția generală a prețurilor. Acest indice va fi utilizat și la stabilirea noilor tarife dpercepute operatorilor de telefonie. IPC este folosit în contractele încheiate în mediul de afaceri și de către guvern pentru ajustarea veniturilor, pensiilor si/sau taxelor. IPC lunar este comunicat de către INS la 10‐12 zile după sfârșitul lunii în analiză.

ANCOM a anunțat că la tarifele stabilite pentru operatorii de telefonie, în anul 2007 și ulterior, prin decizii speciale, a fost aplicat IPC aferent perioadei septembrie 2007 - iunie 2024. Procentul calculat est de 209,97%, de unde a rezultat valoarea revizuită a tarifelor propuse. Acestea au fost rotunjite la leu.

Noile prețuri vor fi utilizate pentru drepturile de utilizare a resurselor de numerotație începând cu anul 2025.

Revista presei