Elon Musk, interviu viral cu Donald Trump pe platforma X. Care au fost punctele de atracție ale discuției

Elon Musk, interviu viral cu Donald Trump pe platforma X. Care au fost punctele de atracție ale discuției Elon Musk, Donald Trump. Sursă foto: Facebook

Sute de mii de utilizatori ai X s-au adunat luni seara pe platformă. Aceștia au vrut să ia parte la discuția istorică dintre proprietarul platformei, Elon Musk, și fostul președinte Donald Trump. Oamenii au fost nevoiți să aștepte aproape 45 de minute înainte ca interviul să înceapă. Întârzierea a fost cauzată de ceea ce Musk a numit un atac cibernetic.

Odată ce problemele au fost rezolvate, Musk a dat startul discuției, subliniind că aceasta este o „conversație scurtă". Una care, în cele din urmă, s-a întins pe mai mult de două ore. Discuția a început cu o întrebare despre tentativa de asasinat a lui Trump în iulie. Musk și candidatul republican au trecut apoi prin subiecte precum imigrația, politica externă și economia.

Elon Musk, interviu viral cu Donald Trump

Interviul lui Trump este a treia sa apariție pe social media în ultimele săptămâni. Discuția a avut loc prin intermediul X Spaces. Aceasta este o funcție din aplicația X care permite utilizatorilor să asculte și să participe la conversații audio în direct cu alți utilizatori și grupuri. Interviul face parte dintr-o strategie. Jurnalistul și expertul în teoria conspirației Mike Rothschild spune că este un indicator al tipurilor de alegători pe care îi curtează campania lui Trump. Rothschild a menționat, de asemenea, schimbarea peisajului electoral în general. Acesta devine din ce în ce mai puțin dependent de mass-media tradiționale.

„Noii alegători, oamenii care abia se implică în procesul electoral. Aceștia sunt oamenii pe care îi poți atinge prin intermediul streamerilor, podcasturilor, influențatorilor. Așadar, este o strategie foarte inteligentă", a declarat Rothschild. 1Nu este o oră de știri la televizor, nu este o conferință de presă. ... Trump însuși a răsturnat complet ceea ce înseamnă să fii în campanie” a spus expertul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întârzieri și probleme tehnice

Interviul dintre Trump și Musk era programat să înceapă la ora 20:00. Totuși, a început în jurul orei 20:40, în timp ce aproximativ 1 milion de ascultători erau conectați. Într-o postare, Musk a pus întârzierea pe seama unui atac cibernetic asupra platformei. Interviul a acoperit o serie de teme-cheie ale lui Trump: Printre care și povestirea tentativei sale de asasinat din iulie. S-a ajuns până la criticarea adversarului său prezidențial, vicepreședintele Kamala Harris, pentru rolul său de „țar al frontierelor". De asemenea, Donald Trump l-a condamnat pe președintele Biden pentru războaiele din Gaza și Ucraina.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre imigrație. Trump a repetat afirmația sa frecventă potrivit căreia criminali au trecut în SUA. În ciuda declarațiilor lui Trump, numeroase studii au arătat contrariul. Imigranții comit infracțiuni într-o rată mai mică decât cetățenii născuți în SUA. Trump a adăugat că în țară vin și „oameni neproductivi".

Atacuri la adresa lui Biden

Trump s-a luat de președintele Biden în mod repetat, în ciuda faptului că acesta s-a retras din cursa pentru 2024 cu câteva săptămâni în urmă. O decizie pe care Trump a numit-o „o lovitură de stat".

Musk a profitat, de asemenea, de ocazie pentru a aduce în discuție energia. La un moment dat, a îndreptat conversația spre Tesla, compania sa de vehicule electrice. Trump, anterior un critic al vehiculelor electrice, a numit Tesla un produs „incredibil" în timpul conversației. La un miting din 3 august, Trump a declarat că trebuie să îi placă vehiculele electrice deoarece „Elon m-a susținut foarte puternic".

Campania lui Harris a trimis un e-mail puțin după ora 21:00. A numit conversația „o mare afacere", deoarece „cea mai bogată persoană din lume este un lacheu al echipei Trump".

Strategia de comunicare a campaniei Trump

Acesta este cel de-al treilea interviu pe care Trump îl acordă în ultimele săptămâni pe rețelele sociale. În iunie, el i-a acordat un interviu lui Logan Paul, un YouTuber popular.

Mai recent, pe 5 august, Trump s-a alăturat unui stream pe platforma Kick cu controversatul Adin Ross, în vârstă de 23 de ani. La apogeu, videoclipul a avut peste 580.000 de spectatori concomitenți. Ross a ținut prima pagină a ziarelor în trecut pentru că a fost interzis de pe populara platformă de streaming Twitch. Motivul a fost faptul că a folosit insulte homofobe, a transmis mesaje rasiste și antisemite în chat-ul său live. De asemenea, a afișat imagini pornografice în timpul transmisiunilor către publicul său predominant adolescent.

JD Vance, alesul lui Trump pentru funcția de vicepreședinte, a avut, de asemenea, o apariție într-un podcast. Apariție pe care a folosit-o pentru a-și lansa contul TikTok. Grupul Nelk Boys nu este străin de controverse și promovează în mod regulat cauze politice. Ross, Nelk Boys și Musk au în comun bazele lor de fani masive și dedicate, compuse în principal din bărbați tineri. Acest grup demografic - un sector al mult râvnitei generații Z - este exact cel căruia încearcă să i se adreseze campania Trump.

Poate Trump să își crească baza de fani?

Associated Press a raportat în februarie că existau unele îndoieli cu privire la posibilitatea ca Trump să își poată extinde baza de fani. Aceasta este formată în principal din bărbați albi, de vârstă mijlocie.

Întoarcerea lui Trump la X și interviul cu Musk au ca scop amplificarea bazei sale dedicate și atragerea acesteia suficient de mult pentru a o determina să voteze în noiembrie. Mai ales că Harris a înregistrat recent o creștere explozivă în sondaje. Interviul nu a fost despre clarificarea comentariilor controversate din trecut ale lui Trump sau despre oferirea de informații despre cum ar arăta o potențială a doua administrație Trump.

Ce obține Elon Musk?

În ciuda modului în care Musk l-a susținut public pe Trump - chiar și în detrimentul vânzărilor Tesla - fostul președinte a stat departe de X timp de aproape un an întreg. Dar revenirea lui Trump ar putea ajuta la impulsionarea platformei, care se luptă cu procesele, cu scăderea creșterii numărului de utilizatori .

Musk, care l-a susținut pe Trump la președinție, a fost, de asemenea, acuzat de cenzurarea conținutului politic liberal pe X, precum și de difuzarea de informații inexacte, ambele promovând campania Trump în rândul celor 540 de milioane de utilizatori ai platformei. Într-o scrisoare din 12 august adresată Comitetului judiciar al Camerei Reprezentanților, deputatul Jerrold Nadler a solicitat o anchetă asupra X, numind unele dintre conținuturi „înșelătoare sau dăunătoare" pentru „alegerile democratice în general".

Alții au speculat că Musk încearcă să se răscumpere pe sine și pe X după lansarea dezastruoasă și cu probleme a candidaturii prezidențiale a lui Ron DeSantis în mai 2023. Chiar și Trump a râs de postări la momentul respectiv, conform Yahoo News ,

Revista presei