SUA nu se lasă. Contestă decizia TAS la Tribunalul Federal Elvețian

SUA nu se lasă. Contestă decizia TAS la Tribunalul Federal Elvețian

Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) nu se resemnează la decizia TAS ( Tribunalul de Arbitraj Sportiv) și alege să ducă lupta mai departe la Tribunalul Federal Elvețian. Decizia vine după ce medalia de bronz a gimnastei americane Jordan Chiles, obținută în finala olimpică de la sol, a fost retrasă și atribuită româncei Ana Maria Bărbosu.

Americanii atacă decizia TAS

Decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a reatribui medalia de bronz sportivei române Ana Maria Bărbosu a stârnit nemulțumirea oficialilor americani, care au argumentat că Jordan Chiles „și-a câștigat pe merit” locul pe podium. CIO a confirmat reatribuirea medaliei după ce TAS a respins contestația depusă de antrenoarea lui Chiles, pe motiv că aceasta a fost făcută după expirarea termenului limită.

Ana Maria Bărbosu

Ana Maria Bărbosu. Sursa foto: facebook.com/olympicromania

Într-o declarație oficială, USOPC a subliniat că au fost comise erori semnificative atât în stabilirea scorului inițial de către Federația Internațională de Gimnastică (FIG), cât și în procesul care a condus la decizia TAS.

„Au existat erori critice, atât în stabilirea scorului inițial, din partea Federației Internațională de Gimnastică (FIG), cât și în procesul de la TAS,” a notat USOPC, conform Daily Mail.

Ne puteți urmări și pe Google News

Planul americanilor: Tribunalul Federal Elvețian

Oficialii americani susțin că nu au fost informați la timp și nu au avut ocazia de a contesta decizia în mod eficient. „Ca rezultat, nu am fost corect reprezentați și nu ni s-a oferit oportunitatea de a ne susține cazul în mod cuprinzător,” a continuat USOPC.

În fața acestei situații, USOPC este hotărât să continue apelul la Tribunalul Federal Elvețian, dorind să asigure că Jordan Chiles primește recunoașterea cuvenită. „Rămânem dedicați să o sprijinim ca o campioană olimpică și vom continua să lucrăm asiduu pentru a rezolva această problemă rapid și corect,” a declarat USOPC în aceeași declarație.

Sabin Gherdan: „Șanse mici de reușită pentru recurs”

În contextul acestui conflict juridic, Sabin Gherdan, avocatul care le-a reprezentat pe gimnastele române Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea la TAS, a oferit o perspectivă asupra șanselor de succes ale recursului american.

„U.S. Olympics & Paralympic Committee se va adresa Tribunalului Federal Elvețian. Este vorba despre motive limitative de atac. E un recurs. Prin motive se numără faptul că se constată că s-a încălcat ordinea publică, că nu au semnat arbitrii decizia TAS, că nu le-au fost comunicate actele de procedură și nu au avut timp să se pregătească pentru apărare, că arbitrii erau incompatibili,” a explicat Gherdan, pentru golazo.ro.

Totuși, avocatul a precizat că șansele de succes ale acestui demers sunt foarte mici. „Statistic, doar 0,5% dintre recursuri se admit la Tribunalul Federal Elvețian. Hotărârea e executorie,” a adăugat Sabin Gherdan, subliniind că aspectele discutate la această instanță se referă exclusiv la procedură, nu la fondul cazului.

În concluzie, deși USOPC continuă să lupte pentru medalia lui Jordan Chiles, drumul americancelor spre un posibil succes pare a fi extrem de dificil. Recursul la Tribunalul Federal Elvețian reprezintă ultima lor speranță de a inversa decizia TAS, dar statisticile arată că șansele sunt extrem de reduse.

Revista presei