OMS, reuniune de urgență . Ar putea fi decretat cel mai înalt nivel de alertă din cauza unui virus periculos

OMS, reuniune de urgență . Ar putea fi decretat cel mai înalt nivel de alertă din cauza unui virus periculosVariola maimuței. Sursa foto: Pixabay

OMS a convocat comitetul de urgență pentru a hotărî dacă este necesară „decretarea celui mai înalt nivel de alertă” din cauza unui virus periculos care se răspândește rapid în mai multe țări africane, a anunţat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS a convocat comitetul de urgență

Așadar, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) convoacă comitetul de urgenţă cu privire la „variola maimuţei”. Întrunirea va avea loc pe data de 14 august, de la ora 12:00. Atunci se va decide dacă trebuie decretat „cel mai înalt nivel de alertă” în faţa actualei epidemii declanșară în mai multe ţări din Africa.

OMS mai anunță că această reuniune  se va desfăşura cu uşile închise. Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai subliniat faptul că la întrunire, comitetul va stabili „dacă focarul constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”

Variola Maimuțelor, Infecţie, VirusOMS a convocat comitetul de urgență. Sursa foto: Pixabay

Variola maimuţei se răspândeşte de la animal la om

OMS era în alertă de mai mult timp, ca dovadă că anunțase încă de săptămâna trecută că acest comitet de urgenţă va fi convocat.  Virusul este cunoscut sub numele de „variola maimuţei”. Mpox (variola maimuţei) este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om. Dar, spune medicii, se poate transmite şi prin contact fizic de la o persoană infectată virusul periculos.

OMS a mai subliniat că o nouă tulpină de mpox, denumită „clada 1b”, a fost detectată în Republica Democratică Congo anul trecut. La scurt timp a fost raportată în mai multe ţări vecine.

Variola De MaimutaOMS a convocat comitetul de urgență. Sursa foto: Pixabay

 OMS: „Clada 1b” provoacă boli și mai severe față de prima variantă

Republica Democratică Congo este până în prezent cea mai afectată ţară. S-au înregistrat până pe data de 3 august 14.479 de cazuri confirmate şi suspecte şi 455 de decese, a anunțat Agenţia sanitare a Uniunii Africane Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor, mai exact CDC din Africa.

Virusul mpox a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970 pe teritoriul actualei RDC, odată cu răspândirea sub-tulpinii de „cladă 1” a cărui nouă variantă este o mutaţie.

În 2022, o epidemie globală, de care a fost responsabilă sub-tulpina de „cladă 2” s-a răspândit în aproximativ o sută de ţări, afectând în principal bărbaţi homosexuali şi bisexuali. OMS a decretat alertă maximă, în iulie 2022. Alerta ce a fost ridică în luna mai 2023. Epidemia a provocat aproximativ 140 de decese din circa 90.000 de cazuri, potrivit abcnews.go.com.