Dosarul morților suspecte de la Pantelimon. Ce au găsit procurorii în casa unei doctorițe

Dosarul morților suspecte de la Pantelimon. Ce au găsit procurorii în casa unei doctorițe

Noi detalii din dosarul doctorițelor de la Spitalul Sfântul Pantelimon.  La percheziții, anchetatorii ar fi găsit în casa uneia dintre doctorițele arestate o listă cu pacienții decedați în luna aprilie.    

Cazul Pantelimon

În dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon unde două doctorițe sunt arestate sub acuzație de tentativă la omor, respectiv omor cu premeditare „pentru a elibera paturi”, apar noi și noi dovezi ale comportamentului celor două doctorițe. Procurorii îl numesc „absolut inuman”.

Totul a pornit în luna aprilie, când 14 pacienți internați în secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, au murit în decurs de trei zile.

O sesizare a pornit ancheta care a scos la lumină ceea ce procurorii numesc un comportament „absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, dosarul a fost completat cu mărturiile mai multor asistente care au povestit cu lux de amănunte cum procedau doctorițele.

O asistentă ar fi povestit anchetatorilor că cei doi medici anesteziști nu scădeau doar doza de noradenalină, ci și valoarea oxigenului. Tot doctorițele ar fi ales cine să fie pacienții sacrificabili.

Asistenta ar fi realatat la Parchet că „colega sa, infirmiera AG i-a atras atenţia că după ce prin rezerva 8 au trecut inculpatele M şi PM, rata noradrenalinei pe injectomat a fost redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h. Totodată, aceasta a mai arătat că a observat că este modificată şi valoarea oxigenului de la ventilator. Acesta operează cu valori între 0-100. Deşi valoarea trebuia să fie setată la 100, aceasta era scăzută la o rată destul de mică, sub 50”, se arată în referatul procurorilor.

„Doamna cu coasa” avea o listă cu pacienții morți

Una dintre doctorițe, cea în vârstă de 33 de ani, supranumită în spital „Doamna cu coasa” ar fi avut o listă scrisă de mână cu pacienții morți din luna aprilie. Aceasta ar fi  fost găsită de anchetatori la percgezițiile de la domiciliul ei.

„Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare la locuinţa inculpatei M a fost descoperit un prospect al substanţei noradrenalină (intitulat «Noradrenalină tartrat Hypericum 2mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă»), precum şi două înscrisuri olografe în care sunt menţionaţi o mare parte din pacienţii decedaţi în perioada de început a lunii aprilie (perioadă care a stat la baza formulării sesizării în cauză)”, se mai arată în referetul procurorilor.

„Curățenie în telefon”

În plus, lista ar fi conținut inclusiv numele asistenților care fuseseră de serviciu în „saloanele ATI din aceeaşi perioadă, precum şi menţiunea „curăţenie în telefon”,

Acest detaliu arată procurorilor că „inculpata îşi pregătea apărarea şi îşi propunea să şteargă probe din telefon, dorind să îngreuneze desfăşurarea urmăririi penale”.

În înscrisuri olografe apare și menţiunea: „?Ce facem cu resuscitările?! Nu am fost anunţate? Nu ne-am scandalizat/nu am investigat fiind pac. terminali, cu cauză irev. a SC (n.r. stopului cardiac)”.

Cum se apără doctorițele

Doctorița în cauză a recunoscut în fața procurorilor că înscrisurile îi aparțin.

„Fiind audiată, inculpata M s-a prevalat de dreptul la tăcere şi nu a dorit să dea declaraţii în cauză”, mai scriu procurorii în referatul aflat în posesia HotNews.

Parchetul a explicat instanței că solicită arestarea celor două doctorițe ATI pentru că „protecția ordinii publice în acest caz se impune prin raportare la gravitatea deosebită a faptelor săvârșite, infracțiuni constând în uciderea cu premeditare, a unei victime aflate în stare vădită de vulnerabilitate care se afla într-o unitate medicală în care se presupune că trebuie să primească îngrijirile medicale necesare pentru salvarea vieți”, se mai scrie în document.

Revista presei