Țările cu cele mai sănătoase mese. Nouă diete care promovează longevitatea

Țările cu cele mai sănătoase mese. Nouă diete care promovează longevitatea Dietă mediteraneeană. Sursa foto: Arhiva EvZ

Unele dintre aceste locații sunt cunoscute sub numele de „zone albastre”, deoarece au mai mulți oameni care trăiesc până la 100 de ani decât oriunde altundeva.

Există o serie de factori care influențează ceea ce mâncăm, de la alergii și preferințe alimentare, până la costul alimentelor. Locul în care trăim joacă, de asemenea, un rol important.

Țările cu cele mai sănătoase mese

Tipul de alimentație din fiecare țară poate varia atât de mult încât anumite naționalități sunt mai sănătoase decât altele.

Având în vedere acest lucru, un nutriționist a dezvăluit care sunt țările cu cele mai sănătoase mese și a explicat ce le face atât de benefice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Colaborând cu experții, nutriționistul Sandra Mikhail a enumerat cele mai bune diete din lume ca fiind cele din Japonia, Grecia, Italia, Cipru, Spania, Coreea de Sud, Australia, Etiopia și Suedia.

Japonia

Sandra a explicat de ce dieta din Japonia este atât de sănătoasă. „Dieta japoneză se caracterizează prin fructe de mare proaspete, orez (inclusiv brun), legume și alimente fermentate precum miso, promovând longevitatea prin mese dense în nutrienți și minim procesate. Ceaiul verde este, de asemenea, bogat în antioxidanți, fiind o băutură de bază care sprijină metabolismul și sănătatea generală.”

O locație japoneză, insula Okinawa, este considerată una dintre cele cinci zone albastre din lume. Zonele albastre sunt regiuni unde există mai mulți oameni care trăiesc până la 100 de ani.

Grecia, Italia, Cipru și Spania

„Dieta mediteraneană, prevalentă în țări precum Grecia și Italia, pune accent pe uleiul de măsline, fructe, legume și pește. Acestea oferă beneficii pentru inimă și o abordare echilibrată a grăsimilor și nutrienților”, a continuat ea.

Sardinia în Italia și Ikaria în Grecia sunt, de asemenea, considerate zone albastre datorită speranței lor ridicate de viață.

Coreea de Sud

Sandra a spus: „Bucătăria din Coreea de Sud se remarcă prin alimentele fermentate precum kimchi, legumele din abundență și proteinele slabe din fructele de mare. Toate acestea sunt fundamentul unei diete sănătoase, echilibrate și hrănitoare.

„Alimentele fermentate sprijină un microbiom sănătos, care este legat de îmbunătățirea digestiei, imunității și chiar a sănătății mentale.”

Australia

„Dieta din Australia este o fuziune unică de influențe culturale diverse”, a spus ea. „Australianii beneficiază de o abundență de fructe și legume proaspete, proteine slabe din fructele de mare și păsări de curte, cereale integrale și leguminoase, care oferă nutrienți esențiali și sprijină practicile de agricultură durabilă.”

Etiopia

Ea a spus: „Bucătăria etiopiană este vibrantă și profund tradițională, centrându-se pe ingrediente de origine vegetală și alimente integrale.

„Alimentele sănătoase de bază includ injera, o pâine fermentată bogată în nutrienți, făcută din făină de teff, și leguminoase precum linte, năut și mazăre, care furnizează proteine esențiale, fibre și carbohidrați complecși. O varietate de legume și utilizarea condimentelor îmbunătățesc profilul nutrițional al dietei.”

Suedia

Sandra a adăugat: „Dieta suedeză, caracterizată prin cereale integrale precum secară și orz, legume rădăcinoase, pește gras precum somonul și produse lactate fermentate precum skyr, prioritizează simplitatea și ingredientele sezoniere, locale.

„Această dietă poate fi considerată prietenoasă cu inima. Ea sprijină bunăstarea generală prin accentul pus pe alimente neprocesate și bogate în nutrienți.”

În concluzie, ea a spus: „Locuitorii acestor locuri nu se bazează pe trucuri, diete de modă sau superalimente. Ei trăiesc pur și simplu conform unor principii cheie.

„Pe scurt, aceste diete evidențiază beneficiile practicilor alimentare culturale care prioritizează o alimentație sănătoasă și alegeri alimentare durabile.”

Pentru a face dieta ta mai sănătoasă, Sandra a recomandat să consumi mai multe proteine de origine vegetală și să reduci carnea roșie. Ea a spus: „Dacă ne uităm la componentele specifice ale alimentelor, fasolea, lintea și alte leguminoase (cum ar fi soia) sunt alimente de bază în dietele celor mai sănătoase locuri.

„Deși nu sunt strict vegetariene, aceste diete conțin în general porții mici de produse animale slabe, cum ar fi peștele și păsările de curte, consumate rar.

„Carnea roșie este, de obicei, consumată cu moderație, dacă nu deloc. Alegerile alimentare sunt adesea influențate de ceea ce este disponibil local și în sezon.

„Aceste practici alimentare nu doar că hrănesc corpul cu nutrienți esențiali, dar sprijină și sănătatea generală prin reducerea riscului de boli cronice precum bolile de inimă, diabetul și cancerul,” relatează Express.co.uk

Revista presei