Ucraina se luptă să-și pună în aplicare „strategia africană”

Ucraina se luptă să-și pună în aplicare „strategia africană” Mercenarii Magner. Sursa foto: INP Moldova

După ce Ucraina a dezvăluit ajutorul acordat rebelilor independentiști din Mali, care luptă împotriva armatei Wagner și a aliaților săi ruși, Kievul suferă o serie de eșecuri diplomatice în Africa de Vest.

Ucraina încearcă să „încurce” Rusia

Pentru a patra oară în ultimii doi ani, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a început duminică, 4 august, un turneu în Africa care, după Malawi, îl va duce în Zambia și Mauritius.

Obiectivul asumat constă în „întărirea” relațiilor cu aceste țări și „participarea statelor africane la eforturile globale care vizează restabilirea unei păci juste pentru Ucraina și lume”, scrie agenția de presă ucraineană Ukrinform.

O „strategie africană” menită să contracareze influența tot mai mare a Rusiei, dar pe care Kievul se străduiește să o implementeze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când Dmitro Kuleba a ajuns în Lilongwe, capitala Malawi, Mali a anunțat „încetarea imediată” a relațiilor sale diplomatice cu Kiev. Cu o zi înainte, Senegalul, deși mai puțin apropiat de Moscova decât Bamako, a indicat că l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul ucrainean de la Dakar.

Reacții după dezvăluirea implicării din Ucraina în luptele din nordul Mali

După înfrângerea armatei maliene și a aliaților acesteia din grupul rus Wagner la sfârșitul lunii iulie, purtătorul de cuvânt al serviciului de informații militare ucrainean, Andri Yussov, a sugerat la televiziunea națională că serviciile sale au jucat un rol în această luptă în care 84 de mercenari și 47 de soldați malieni au fost uciși conform rebelilor, o premieră de la sosirea Grupului Wagner în Mali în 2021.

„Faptul că rebelii au primit datele necesare care le-au permis să efectueze o operațiune împotriva criminalilor de război ruși a fost deja observat de întreaga lume. Desigur, nu vom dezvălui detaliile”, a spus Yusov.

Furnizarea de informații

Ucraina acționează în Africa din vara lui 2023, când a desfășurat un grup de militari la Khartum (Sudan), pentru a lupta împotriva forțelor generalului Mohammed Hamdan Daglo („Hemetti”), aliat al Moscovei. În Mali, ajutorul pentru rebeli a constat doar în furnizarea de informații și instruire în manipularea dronelor, potrivit informațiilor din Le Monde. Dar, pentru junta maliană, aceasta este „o agresiune clară” și „sprijin pentru terorismul internațional”. Acuzații „respinse ferm” de Ministerul de Externe ucrainean.

Luni 5 august, Kievul a declarat că regretă ruperea relațiilor diplomatice, o decizie „mioapă și pripită” a autorităților de la Bamako, care „nu țin cont de faptul că structurile militare controlate de Kremlin, inclusiv Wagner, folosesc metode teroriste și sunt implicate direct în numeroase crime de război, atât în ​​Ucraina, cât și în Africa”.

GRU și Wagner ar fi recrutat extremiști

Sursa foto: Arhiva EvZ

Ce strategie are Ucraina

Un alt episod a făcut ca ambasadorul ucrainean în Senegal să fie convocat de autoritățile țării. Reprezentanța diplomatică ucraineană a publicat un videoclip cu Yusov pe pagina sa de Facebook, comentând: „Activitățile vor continua. Cu siguranță vor fi și alte rezultate. Pedeapsa pentru crime de război și terorism este inevitabilă”. Pentru Dakar, această declarație reprezintă o încălcare a „obligațiilor de discreție, reținere și neamestec. Senegalul nu poate tolera nicio încercare de a transfera pe teritoriul său propaganda media care se desfășoară în acest conflict”, au spus autoritățile într-un comunicat de presă.

Deși Ministerul Afacerilor Externe din Senegal asigură că „nu există tensiuni între Dakar și Kiev”, președintele senegalez, Bassirou Diomaye Faye, dorește să-și etaleze neutralitatea în conflictul ruso-ucrainean, în linia dreaptă a predecesorului său, Macky Sall, care a surprins - fiind unul dintre cei șaptesprezece șefi de stat ai continentului care s-a abținut de la condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei în timpul votului de la Națiunile Unite.

Anul precedent, în 2022, un episod dezvăluise deja divergențe față de Kiev. Dakarul s-a pronunțat împotriva unui apel al ambasadorului ucrainean către senegalezi de a merge să lupte în Ucraina, cerându-i să „înceteze fără întârziere orice procedură de înrolare a persoanelor de naționalitate senegaleză sau străină de pe teritoriul senegalez”.

Africa de Vest s-a împărțit în două tabere

Miza este regională pentru noile autorități senegaleze, care și-au propus misiunea de a reconcilia Africa de Vest, acum împărțită în două tabere, una pro-occidentală, cealaltă aliată Rusiei. Călătorind în iunie la Paris, primindu-l apoi pe adjunctul ministrului rus de externe, Mihail Bogdanov, la Dakar, cu ocazia inaugurării Camerei de Comerț și Investiții Africa-Rusia-Eurasia, președintele Faye arată că vorbește cu toată lumea.

El speră să aducă Mali, Burkina Faso și Niger înapoi în Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest, pe care aceste state au anunțat că vor să o părăsească la începutul lunii ianuarie. Un organism regional denunţat de aceste trei state ca fiind „în solda Occidentului”, dar care pare să dezaprobe şi amestecul Ucrainei în treburile sale interne. Luni seara, organismul și-a exprimat „dezaprobarea puternică și condamnarea fermă a oricărei ingerințe străine în regiune, care ar putea constitui o amenințare la adresa păcii și securității în Africa de Vest, precum și orice încercare care vizează atragerea regiunii în ciocnirile geopolitice actuale”.

Un eșec pentru Kiev, scrie Le Monde.

(Traducerea: Ruxandra Lambru, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei