Zeci de copii ai refugiaților ucraineni, înscriși în clasa I. Doar șapte vor învăța în limba română

Zeci de copii ai refugiaților ucraineni, înscriși în clasa I. Doar șapte vor învăța în limba română Refugiați ucraineni/ Sursa foto: Facebook//Vadim Ghirda

Republica Moldova. Circa 200 de copii ale refugiaților ucraineni au fost înscriși în școlile din municipiul Chișinău, în clasa întâi. Majoritatea dintre aceștia au fost înmatriculați la gimnaziul „Taras Șevcenko”, unde se studiază în limba ucraineană.

Conform unor date prezentate de către responsabilii direcției Educație a municipiului Chișinău, familiile de ucraineni cu statut de refugiați în Republica Moldova, au solicitat înmatricularea în clasa întâi în 31 de școli din Chișinău.

197 de copii ucraineni înscriși în clasa întâi

Din numărul total de 197 de copii înscriși, 159 vor studia în școli cu predare în limba rusă. Alți 31 de copii din Ucraina au preferat instituțiile în care limba de predare este ucraineana. În același timp, doar 7 familii și-au înscris copiii în instituțiile cu predare în limba română.

Sursa foto: arhiva EvZ

După două etape de înscriere, circa 8700 de copii din municipiul Chișinău au fost admiși în clasa I. Pentru a obține statutul de înmatriculat, părinții care au primit răspuns la cererea înregistrată, au prezentat la instituția de învățământ actele necesare în original.

Ne puteți urmări și pe Google News

Etapa a treia de înscriere se încheie pe 30 august

Direcția Educație anunță că mai rămân disponibile alte 1272 de locuri de înscriere a copiilor în clasa I. Acestea vor fi oferite în etapa a treia de înmatriculare, care se desfășoară între 20 și 30 august. Timp de zece zile, responsabilii Direcției vor analiza situațiile de excepție ale copiilor cu cereri inițial respinse.

Traficul cu vize de flotant

Sursa foto: Arhiva EVZ

Procesul de înscriere a copiilor în clasa I a fost realizat în 139 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău, inclusiv 122 de unități publice și 17 private.

În anul de studii 2024-2025, instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău au fost oferite peste 10 400 de locuri pentru înmatricularea copiilor în clasa I.

În semestrul I al anului de studii 2024-2025, în instituțiile de învățământ primar și secundar, ciclul I și II, se vor organiza clase/grupe cu program prelungit, cu finanțare din bugetul municipal.

Revista presei