Dieta vegană pe termen scurt ridică un mare semn de întrebare legat de vârsta biologică
- Dosofteea Lainici
- 3 august 2024, 17:59
Dieta vegană pe termen scurt este asociată cu reduceri ale estimărilor vârstei biologice. După urmarea unei diete vegane de opt săptămâni, există o corelație cu scăderea vârstei biologice determinată de nivelurile de metilare a ADN-ului. Metilarea ADN-ului este o alterare epigenetică care modifică expresia genelor, dar nu ADN-ul în sine.
Nivelurile crescute de metilare a ADN-ului au fost legate de îmbătrânire, conform studiului anterior. Noua cercetare este publicată în BMC Medicine și se bazează pe un studiu mic, randomizat, controlat, care a implicat 21 de perechi de gemeni adulți identici.
Ce beneficii are dieta vegană
Varun Dwaraka, Christopher Gardner și asociații au efectuat un studiu pentru a examina consecințele moleculare ale unei scurte diete vegane. În mod specific, fiecare pereche de gemeni a primit instrucțiuni să urmeze o dietă omnivoră constând în 170-225 de grame de carne, un ou și 1,5 porții de lactate pe zi timp de opt săptămâni, în timp ce cealaltă jumătate a fost instruită să urmeze o dietă vegană pentru aceeași durată.
Vârsta medie a participanților, care au alcătuit 77% din eșantion, a fost de 40 de ani, iar indicele lor mediu de masă corporală a fost de 26 kg/. Studiul a presupus hrănirea participanților cu mese preparate timp de patru săptămâni, urmate de mese preparate de ei înșiși pentru celelalte patru săptămâni, după ce educatorii le-au predat lecții de nutriție.
Folosind probe de sânge prelevate de la participanții la studiu la momentul inițial, în săptămâna a patra și în săptămâna a opta, autorii au examinat efectele alimentației asupra nivelurilor de metilare a ADN-ului. Aceștia au estimat vârsta biologică a subiecților și a sistemelor lor de organe folosind nivelurile de metilare a ADN-ului.
Ce au constatat cercetătorii
La sfârșitul studiului, cercetătorii au constatat că persoanele care au urmat o dietă vegană au înregistrat o scădere a estimărilor vârstei biologice - denumite și ceasuri epigenetice de îmbătrânire - în timp ce cei care au urmat o dietă omnivoră nu au înregistrat această scădere. Participanții care au urmat o dietă vegană de opt săptămâni - mai degrabă decât una omnivoră - au prezentat, de asemenea, reduceri ale vârstei hormonilor, ficatului, inimii și sistemelor inflamatorii și metabolice.
Au slăbit mult
Autorii emit un avertisment, spunând că nu este clar în ce măsură variațiile observate la subiecții care urmează diverse diete pot fi legate de aceste disparități. Datorită variațiilor în cantitățile de calorii ale meselor administrate în primele patru săptămâni ale studiului, ei observă că persoanele care au urmat o dietă vegană au pierdut în medie cu două kg mai mult decât cele care au urmat o dietă omnivoră.
Ei propun ca disparitățile observate în vârsta epigenetică între cele două grupuri să fi fost cauzate în parte de aceste discrepanțe în ceea ce privește pierderea în greutate. Ei afirmă, de asemenea, că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina impactul pe termen lung al dietelor vegane, precum și asocierea dintre compoziția alimentară, greutate și îmbătrânire.