Evaluarea clădirilor cu risc seismic, în era digitalizării. Cum vor fi colectate informațiile

Evaluarea clădirilor cu risc seismic, în era digitalizării. Cum vor fi colectate informațiile Clădire cu bulină roșie. Sursa foto: arhiva EVZ

București. Ministerul Dezvoltării (MDLPA) lansează o platformă care va permite centralizarea datelor despre imobilele cu risc seismic. Astfel, autoritățile vor avea o aplicație care va permite prioritizarea investițiilor.

Platforma EVR va ajuta autoritățile să evalueze mai rapid vulnerabilității seismice a clădirilor afectate de cutremure. Mai mult, prin intermediul acestei aplicații vor fi centralizate date care vor permite stabilirea priorităților de intervenție.

Ministerul Dezvoltării, în era digitalizării

Aplicația informatică numită Platforma EVR (Evaluare Vizuală Rapidă) va fi un instrument de lucru destinat colectării datelor despre clădiri. Aici vor fi stocate informații despre tipul structurii, perioada de construcție și eventualele degradări structurale, obținute printr-o metodologie EVR.

Aceste informații vor ajuta autoritățile să-și stabilească prioritățile privind intervențiile de consolidare. De asemenea, vor putea gestiona mai eficient problemele privind vulnerabilitatea seismică a clădirilor. Aplicația este disponibilă pe website-ul Ministerul Dezvoltăirii, la adresa https://evr.mdlpa.ro/ro/.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unui comunicat de presă, platforma EVR va oferi rapoarte, instrumente de filtrare și statistici menite să ajute în procesul de luare a deciziilor edilitare. Utilizarea platformei va deveni obligatorie pentru autoritățile publice, dar și pentru proprietarii de clădiri. Pentru a ușura accesul la platformă. Ministerul Dezvoltării oferă instruire și asistență tehnică pentru utilizarea platformei.

Cutremur Turcia

Cladiri distruse cutremur Sursa foto. EVZ

Informații colectate prin procedura EVR

Procedura EVR - Evaluare Vizuală Rapidă - reprezintă o metodă preliminară de evaluare care se utilizează la nivel internațional, arată Ministerul Dezvoltării. Prin această metodă, care nu necesită o analiză inginerească detaliată, este evaluată vulnerabilitatea seismică a clădirilor. O astfel de analiză poate fi realizată într-un interval scurt de timp, cu costuri reduse.

Conform comunicatului, EVR implică completarea unui chestionar pe baza observării caracteristicilor unei clădiri. Cei care fac verificările pot fi ingineri civili, ingineri de instalații, arhitecți, urbaniști sau studenți în aceste domenii. Ei colectează informațiile despre clădiri pe care le observă din exterior, fără a fi necesară o expertiză tehnică.

Datele colectate sunt utilizate pentru a crea o bază de date centralizată la nivel național. Aceasta va servi la gestionarea problemelor legate de riscurile seismice. Astfel, vor fi prioritizate investițiile pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat.

DNa a reținut un om de afaceri

Șantier în lucru. Sursa foto: Arhiva EVZ

Datele colectate prin aplicația de la Ministerul Dezvoltării

EVR stabilește un punctaj de prioritate pentru consolidarea clădirilor, ținând cont de caracteristicile de vulnerabilitate. Ministerul Dezvoltării arată că această aplicație nu stabilește încadrarea clădirilor în clase de risc seismic. Informațiile colectate în timpul unei Evaluări Vizuale Rapide includ:

  • tipul structurii clădirii;
  • perioada de construcție a clădirii;
  • regimul de înălțime al clădirii;
  • numărul cadastral al imobilului;
  • suprafața construită la sol;
  • suprafața desfășurată a clădirii;
  • forma clădirii în plan orizontal și vertical;
  • indici privind anumite degradări structurale;
  • seismicitatea amplasamentului;
  • fotografii relevante ale clădirii.

Revista presei