UPDATE Schimb major de prizonieri între Rusia și Occident, anunță CBS

UPDATE Schimb major de prizonieri între Rusia și Occident, anunță CBS Evan Gershkovich. Sursa foto Youtube

24 de persoane apar într-o listă care detaliază un schimb major de prizonieri între Rusia și Occident. Între aceștia apar rusul Vadim Krasikov, condamnat în Germania, Alsu Kurmașeva, condamnată pentru răspândire de știri false despre Forțele Armate Ruse, dar și reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, și fostul pușcaș marin american, Paul Whelan.

UPDATE Organizația Națională de Informații (MIT) din Turcia a intermediat cea mai mare operațiune de schimb de prizonieri din ultima vreme. Schimbul a implicat 26 de prizonieri din șapte țări se precizează într-un comunicat al departamentului.

„Organizația noastră a jucat un rol important de mediere în această operațiune - cea mai mare din ultima vreme. Un schimb de 26 de prizonieri din 7 țări a fost efectuat la Ankara”, se arată în comunicat.

Anterior s-a relatat că un schimb a avut loc pe aeroportul din Ankara. Două avioane din Rusia au sosit în capitala Turciei.

Ne puteți urmări și pe Google News
UPDATE Serviciile turce de informații au devenit intermediar în cea mai mare operațiune recentă de schimb de prizonieri (26 de prizonieri) din 7 țări.

Schimb major de prizonieri între Rusia și cinci țări occidentale

Cel puțin 24 de persoane au făcut subiectul unui schimb major de prizonieri între Rusia și țările occidentale, relatează compania de televiziune CBS, care citează un reprezentant de rang înalt al administrației americane.

Potrivit acestor date, s-ar putea să vorbim despre „un schimb de 24 de prizonieri între Statele Unite, Rusia, Germania și alte trei țări occidentale”. Surse CBS susțin că, în condițiile acordului dintre Moscova și Occident, cel puțin opt cetățeni ruși se vor întoarce în patria lor, iar Federația Rusă va transfera 12 prizonieri în Germania. CBS subliniază că „schimbul nu a avut loc încă”.

Reprezentanți de rang înalt ai Casei Albe, Departamentului de Stat și CIA au luat parte la negocieri ca parte a acordului de schimb, a menționat compania de televiziune. Potrivit acestora, detaliile acordului dintre Moscova și Occident au fost „cu atenție ascunse”.

Gershkovich și Whelan sunt parte a schimbului

Între cei care au fost incluși în acest  schimb major de prizonieri se află reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, și fostul pușcaș marin american, Paul Whelan. Cei doi bărbați, care au fost deținuți în Rusia sub acuzații de spionaj respinse de SUA, se află în drum spre destinații sigure în afara Rusiei, relatează Bloomberg.

Sursa foto. EvZ

Statele Unite și aliații săi vor elibera prizonierii ruși deținuți în conformitate cu acest acord, au afirmat sursele menționate.

Evan Gershkovich, jurnalist la The Wall Street Journal, a fost arestat în martie 2023 sub acuzația de spionaj și condamnat în iulie la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

Un tribunal rus l-a condamnat pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru "spionaj", acuzație pe care jurnalistul, angajatorul său și guvernul american o resping vehement. Procesul, desfășurat cu ușile închise și considerat politic, a fost catalogat drept o "farsă" de oficialii americani și de The Wall Street Journal.

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în timp ce realiza un reportaj în Ekaterinburg, în martie 2023. În ciuda lipsei de probe concrete prezentate de Rusia, el a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat să-și ispășească pedeapsa într-o colonie penitenciară cu regim sever, condiții similare cu cele impuse altor deținuți politici, precum Alexei Navalnîi.

Revista presei