Cutremur în România. A fost revizuită magnitudinea seismului. Update

Cutremur în România. A fost revizuită magnitudinea seismului. Update Seism. Sursa foto Dreamstime

Update:

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a revizuit magnitudinea seismului ce a avut loc în jurul orei 15.

Deși magnitudinea anunțată inițial a fost de 4,7, dar a fost revizuită de două ori: mai întâi la 4,1 și ulterior la 4,4.

Știre inițială:

Ne puteți urmări și pe Google News

Vrancea. Un cutremur cu magnitudinea de de 4,7 grade s-a produs joi după-amiază în zona seismică Vrancea, a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului(INFP). Cutremurul cu magnitudinea 4,7 s-a produs la ora 15:08:58 (ora locală a României), la adâncimea de 149.3 km.Este cel mai puternic seism din 2024.

Un nou cutremur în România

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41 km vest de Focsani, 64 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu Gheorghe, 81 km est de Brașov, 96 km sud de Bacău, 97 km sud-vest de Bârlad, 98 km nord-est de Ploiești.

Ultimul seism a avut loc pe 6 iulie, unul de magnitudinea 3,0 ce a avut loc la ora 01 :35 noaptea.

A mai avut loc un seism cu magnitudinea de 4,3

Pe 15 ianuarie a avut loc un cutremur cu magnitudinea 4,3 în judeţul Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime de 74 de kilometri. Anul trecut în data de 14 februarie s-a produs un seism de 5,7 în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri, a mai anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Cutremur în Vrancea

Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Când va avea loc un cutremur mare în România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu nu exclude posibilitatea unui cutremur major în viitor, cu o magnitudine considerabilă (între 7,2 și 7,9). Un seism puternic s-ar putea produce în România după 2040-2041. „Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 – 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a adăugat seismologul.

Cutremur

Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Gheorghe Mărmureanu a mai spus că Centrul Vechi este în continuare una dintre cele mai vulnerabile zone. Seismologul consideră că multe clădiri de pe Lipscani vor fi distruse și că mulți oameni vor muri. El a declarat că blocurile de pe Lipscani trebuie consolidate serios.

„Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios”, a spus Seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Revista presei