Achiziţionarea energiei pentru luna august. Câtă electricitate ia Moldova din România

Achiziţionarea energiei pentru luna august. Câtă electricitate ia Moldova din România Sursa foto: arhiva EVZ

Republica Moldova. În luna august, Societatea pe Acțiuni (SA) Energocom va achiziționa 343 271 MWh pentru consumul malului drept al râului Nistru.

Dintre aceștia, 313 538 MWh, sau circa 85%, vor fi procurate de la Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană. Informațiile au fost prezentate marți de SA Energocom.

Achiziții din România

Conform prognozei, circa 29 733 MWh (sau 8%) vor fi procurați de pe bursa română OPCOM, în special în orele de vârf.

 

Ne puteți urmări și pe Google News
Prognoza achizițiilor de energie electrică

Prognoza achizițiilor de energie electrică/Sursa foto: facebook.com/Energocom.md

 

De asemenea, se estimează că producția centralelor electrice de termoficare de la Chișinău și Bălți, precum și a centralelor de energie regenerabilă va constitui în total 25 795 MWh sau 7%.

Consum de energie în luna iulie

Potrivit prognozelor prezentate de SA Energocom, în luna iulie, necesarul consumatorilor de pe malul drept al Nistrului a fost estimat la nivel de 364 810 MWh.

La mijlocul lunii curente, societatea pe acțiuni a anunțat că temperaturile extrem de ridicate din Republica Moldova au dus la o cerere sporită de energie electrică. Fenomenul a fost vizibil în orele de vârf și în cele de noapte. În această perioadă, erau conectate aparatele de aer condiționat pentru a răci locuințele.

Aer condiționat

Aer condiționat. Sursa foto. EVZ

În aceste condiții, surplusul necesar de energie a fost achiziționat de către Energocom de pe bursa română OPCOM.

În prima lună de vară, conform prognozelor prezentate de Energocom, necesarul consumatorilor de pe malul drept al Nistrului a constituit circa 334 613 MWh.

Recomandări pentru a economisi energia electrică

După creșterea consumului de energie, SA Energocom a îndemnat cetățenii să utilizeze rațional energia electrică. De exemplu, să pornească la prânz electrocasnicele de care nu au neapărat nevoie. Un exemplu ar fi conectarea mașinii de spălat vesela sau cea de spălat rufele. Măsura se recomandă întrucât seara se înregistrează cel mai mare consum de energie electrică.

În octombrie anul 2023, Societatea de Acțiuni Energocom a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană până la sfârșitul anului 2024. Costul energiei a constituit 66 dolari/MWh.

Revista presei