Noi mărturii despre abuzurile lui Alfred Bulai: Spunea că femeile la 24 de ani sunt expirate

Noi mărturii despre abuzurile lui Alfred Bulai: Spunea că femeile la 24 de ani sunt expirate Martor. Sursă foto: Freepik

București. Mărturiile legate de abuzurile și hărțuirea pe care Alfred Bulai a realizat-o de-a lungul anilor la catedră nu contenesc să apară. O altă fostă studentă a relatat ce s-a întâmplat în timpul unui examen susținut cu profesorul și cât de mult au afectat-o pe plan personal.

Noi mărturii despre abuzurile lui Alfred Bulai: Spunea că femeile la 24 de ani sunt expirate

Apar noi mărturii șocante legate de abuzurile la care erau supuse studentele SNSPA sub supravegherea sociologului Alfred Bulai. Conform acestor mărturii, Bulai avea o strategie precisă pentru a submina încrederea femeilor în ele însele și a le devaloriza, făcându-le astfel vulnerabile la abuzuri. O fostă studentă a dezvăluit că profesorul susținea că femeile „expiră” la vârsta de 24 de ani.

„Erau destul de multe discuții legate de dinamica de gen, replici și încerca să mereu să aibă aceste comentarii. Îmi amintesc și un proces de la un examen în care a discutat despre sâni care sunt un simbol de status. Erau comentarii care nu-și aveau locul într-un mediu educațional din partea unui profesor, în orice context s-ar găsi, indiferent de vârstă, dar mai ales faptul că discutăm de tinere studente, de cât aveam 19-20 de ani. Îmi spunea că femeile la 24 de ani sunt expirate şi că trebuie să te gândeşti ce vrei să faci, că ar trebui să faci copii, că femeile sigur vor să facă copii.

Am avut probleme cu încrederea în mine şi am mers la terapie şi la psihiatru pentru un diagnostic şi am făcut un an de terapie doar discutând despre viaţa mea profesională şi despre încrederea mea în mine”, a declarat Elena Trifan, fosta studentă a lui Bulai.

Ne puteți urmări și pe Google News
Alfred Bulai

Alfred Bulai. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alți foști studenți susțin că situația era cunoscută în instituție

Adela Alexandru, fostă studentă a profesorului Alfred Bulai, afirmă că abuzurile și comportamentele inadecvate ale acestuia erau bine cunoscute în întreaga instituție.

„Le cunosc pe unele dintre studente. I-am fost şi eu studentă domului Bulai. Existau dintotdeauna aceste zvonuri. Reuşea de fiecare dată să îmbrace aceste forme de manipulare sub un aşternut destul de greu de perceput.

Din experienţa mea de la cursurile dânsului, erau nişte forme mai subtile. În alte cadre de discuţii unu la unu sau în alte contexte, aceste forme de abuz au căpătat şi alte nuanţe.

Există un tipar pe care l-a repetat cu generaţii întregi de studente.

Am fost martoră la nişte comentarii pe care dânsul le avea faţă de studentele care îmbrăţisau principii feministe, remarci mai puţin plăcute din partea dumnealui.

Nu a existat niciun an în care să nu aud zvonurile acestea”, a mărturist Adela Alexandru la Antena 3CNN.

Alfred Bulai a fost suspendat din toate funcțiile de la SNSPA

Marți, 30 iulie 2024, Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a decis suspendarea profesorului Alfred Bulai de la activitățile didactice și de la toate funcțiile pe care le ocupa, la propunerea rectorului prof. univ. dr. Remus Pricopie. Această măsură a fost luată după o analiză detaliată în Consiliul de Administrație al universității, conform articolului 109, alineatul (4) din Carta SNSPA. Suspendarea va rămâne în vigoare pe durata procedurii de cercetare desfășurată de Comisia de Etică a SNSPA.

În urma informațiilor apărute în spațiul public pe 29 iulie 2024, SNSPA a emis un comunicat de presă în care a clarificat că nu existau plângeri anterioare împotriva profesorului Alfred Bulai adresate Decanatului Facultății de Științe Politice, Comisiei de Etică sau altor instanțe interne ale universității. Rectorul a solicitat Facultății de Științe Politice să colaboreze cu Comisia de Etică și să furnizeze toate informațiile disponibile pentru a asigura transparența în procesul de cercetare.

SNSPA încurajează persoanele care susțin că erau la curent cu anumite aspecte legate de acest caz să se adreseze instituțional SNSPA sau autorităților competente, precum poliția sau procuratura, pentru clarificări suplimentare. De asemenea, universitatea a început discuții preliminare cu reprezentanții organelor de anchetă pentru posibilitatea declanșării unei anchete penale.

 

Revista presei