Guvernul aprobă noi reguli pentru terenurile agricole de calitate superioară. Care sunt prevederile

Guvernul aprobă noi reguli pentru terenurile agricole de calitate superioară. Care sunt prevederile

Republica Moldova. Terenurile agricole de calitate superioară vor fi protejate pentru a nu admite scoaterea neargumentată a acestora din circuitul agricol și desfășurarea operațiunilor ce conduc la degradarea solului.

Guvernul a aprobat marți Regulamentul cu privire la schimbarea destinației pentru  terenur agricole de calitate superioară.

Ședința Guvernului

Ședința Guvernului/Sursa foto: gov.md/ro

Instituțiile statului au deconspirat în ultimii ani mai multe scheme frauduloase. Prin intermediul acestora terenurile agricole de înaltă calitate erau trecute din proprietatea statului în cea privată. Ulterior, terenurile erau utilizate pentru construcții sau în alte scopuri economice.

Astfel, documentul aprobat de Executiv are scopul de a proteja terenurile agricole de calitate superioară și utilizarea acestora în circuitul agricol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condițiile de schimbare a destinației pentru terenur agricole

Schimbarea destinației terenurilor agricole, în scopul dezvoltării infrastructurii urbane sau rurale, se va efectua doar în baza unor condiții care rezultă din prevederile Codului urbanismului și construcțiilor.

Astfel, schimbarea va putea fi efectuată doar pentru necesitățile social-culturale ale populației și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare. La fel, aceasta va putea fi realizată pentru construcția infrastructurii economice, sănătate, educație și sport.

Cine va examina dosarele

Schimbarea destinației pentru terenuri agricole  va fi efectuată în baza unei analize cost-beneficiu. Aceasta urmează a fi acceptată de către autoritățile administrației publice locale sau de Guvern. Autoritatea responsabilă va fi stabilită în funcție de importanță - locală sau națională.

Potrivit notei informative a documentului, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va fi responsabila de examinarea conținutului dosarului privind schimbarea categoriei de destinație pentru terenuri agriole de calitate superioara, proprietate a statului. Iar autoritatea executivă a unității administrativ - teritoriale de nivelul întâi - pentru terenurile proprietate privată.

În cazul terenurilor destinate fondului forestier și a terenurilor destinate fondului apelor, se permite schimbarea destinației în cazul unor lucrări de uz public.

Când intră în vigoare noile prevederi aprobate de Guvern

Noile prevederi  cu privure la terenuri vor intra în vigoare pe 7 martie 2025, odată cu intrarea în vigoare a Codului funciar.

Revista presei