Codul Rutier. Animalele îți pot aduce amenzi usturătoare

Codul Rutier. Animalele îți pot aduce amenzi usturătoare Câine. Sursa foto: Pixabay

Majoritatea stăpânilor de câini și pisici le transportă cu mașina, fără să cunoască prevederile din Codul Rutier. Cei care încalcă legea, pot primi amenzi usturătoare.

Codul Rutier. Ce trebuie să știe șoferii care transportă patrupezi

Mulți șoferi aleg să lase animalul de companie pe scaunul din dreapta. În timpul călătoriei, aceștia se pot dezechilibra și chiar accidenta. De altfel, acesta nu ar fi singurul risc.

Conducătorii auto care recurg la această variantă pot fi amendați. Conform legii, animalele de companie pot fi transportate pe bancheta din spate a autoturismului.

Transport, pisică

Pisică. Sursa foto: Pixabay

Patrupezii pot fi transportați în cuști speciale

Deși mulți șoferi ignoră această regulă, încălcarea ei le poate aduce sancțiuni, potrivit Știripesurse. Pentru a-și transporta pisica sau câinele, aceștia au obligația să folosească o cușcă specială, astfel încât animalul să fie protejat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, șoferii pot opta pentru încă o variantă, alegând să utilizeze un ham. Acesta se poate prinde cu ajutorul centurii de siguranță. În caz contrar, atenția conducătorului auto poate fi perturbată, crescând astfel riscul producerii unui accident.

Codul Rutier. Șoferii se pot alege cu amenzi usturătoare

Șoferii care nu respectă aceste prevederi pot primi amenzi mari. Potrivit articolului 102, Alin. 1(27) din Codul Rutier, amenzile încep de la 1485 de lei și pot depăși 3.000 de lei.

În alte state, regulile privind transportul animalelor de companie sunt mult mai stricte. Austriecii îi obligă pe proprietarii patrupezilor să îi înregistreze și să obțină un pașaport european pentru aceștia. În plus, procedura prevede achitarea unei taxe anuale.

La fel ca în România, șoferii austrieci care transportă animale de companie trebuie să se asigure că acestea au parte de siguranță și confort.

Conform regulilor aplicate în Austria, conducătorii auto au obligația să utilizeze cuști sau hamuri speciale. În plus, este interzis ca patrupedul să stea întins pe bancheta din spate a mașinii, fără să fie protejat.

Pe teritoriul Austriei, amenzile aplicate pentru încălcarea acestor reguli ajung până la 10.000 de euro.

Revista presei