Victor Negrescu, opțiunea Guvernului pentru funcția de comisar european. Surse PSD

Victor Negrescu, opțiunea Guvernului pentru funcția de comisar european. Surse PSD Comisia Europeană. Sursa foto: Dimitris Vetsikas/ Pixabay

București. PSD intenționează să-l propună pe europarlamentarul Victor Negrescu pentru funcția de comisar european. România, ca stat membru al Uniunii Europene are dreptul la o funcție de comisar în executivul condus de Ursula von der Leyen.

Concomitent cu desemnarea viitorului comisar, la Bruxelles, oficialii români și cei ai Comisiei negociază cu privire la portofoliu. Decizia finală, în legătură cu atribuțiile viitorului comisar va fi luată de Ursula von der Leyen.

PSD vrea un portofoliu economic

Europarlamentarul Victor Negrescu este considerat cel mai potrivit ca să ocupe o poziție de comisar european. Guvernul condus de Marcel Ciolacu, PSD, intenționează să-l propună Ursulei von der Leyen. Social-democrații români își doresc, pentru viitorul comisar un portofoliu de natură economică.

Pe de altă parte, conform unor surse guvernamentale, Klaus Iohannis ar duce propriile negocieri. Președintele ar dori, pentru România portofoliul de vecinătate și extindere.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, europarlamentarul PSD Victor Negrescu ar fi prima opțiune a guvernului pentru funcția de comisar european, conform unor surse citate de G4Media. Potirivit surselor, condus de Marcel Ciolacu ar fi primit o solicitare din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen cerut o nominalizare pentru funcția de comisar din partea României.

În acest moment nu se știe dacă Victor Negrescu va fi singura opțiune sau dacă Marcel Ciolacu va mai trimite și alte nume la Bruxelles.

Obligația de justificare a veto-ului în cazul Schengen. Proiectul prezentat de Victor Negrescu

Victor Negrescu. Sursa foto: Facebook

Guvernul Ciolacu vrea un portofoliu important

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu spunea, în urmă cu o săptămână, că guvernul Ciolacu negociază un portofoliu important. El spunea că România dorește un comisar care gestionează subiectele economice. Totodată, în acest context, el preciza că arhitectura viitoarei Comisii Europene va fi diferită de cea actuală. El spunea că în funcție de portofoliul propus se va discuta și persoana care îl va ocupa.

În urmă cu câteva zile, presa austriacă îi prezenta ca posibili comisari europeni, din partea României, pe Mihai Tudose (PSD) și pe Klaus Iohannis.

Ulterior, premierul a dezmințit această informație spunând că Tudose nu va fi nominalizat. El preciza că totuși va fi un comisar PSD, excluzând și varianta Klaus Iohannis.

Marcel Ciolaci și Ursula von der Leyen

Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen Foto: gov.ro

Procedurile europene și propunerea PSD

Conform procedurilor stabilite la Bruxelles, guvernul PSD va transmite numele propus să ocupe funcția de comisar european. Decizia cu privire la comisari va fi luată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Aceasta va evalua toate propunerile primite, având în vedere menținerea echilibrului de gen.

Astfel, se cere ca în viitoarea Comisie Europeană, bărbații și femeile să fie reprezentați proporțional. De altfel, acesta este un subiect asupra căruia von der Leyen a insistat în discursurile sale publice.

În paralel cu această evaluare se vor purta negocierile pe portofolii. Numele viitorului comisar este decis de Guvernul PSD, însă portofoliul aferent acestia îl dedice președinta Comisiei.

Revista presei