Concesionarea Aeroportului Chişinău. Ce se întâmplă cu dosarul de învinuire a fostului premier Iurie Leancă. Video

Concesionarea Aeroportului Chişinău. Ce se întâmplă cu dosarul de învinuire a fostului premier Iurie Leancă. Video Sursa foto: Iurie Leanca / Facebook

Chişinău. Dosarul penal în care fostul premier Iurie Leancă este învinuit, alături de fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, şi deputatul din Partidul Şor, Petru Jardan, de abuz în serviciu la concesionarea Aeroportului Chişinău, bate pasul pe loc. Unul din avocaţi a înaintat o nouă cerere de recuzare a judecătorului.

Apărătorii celor ajunşi pe banca acuzaţilor par să fi luat o strategie specială pentru tergiversarea examinăprii dosarului. Astfel, recuzările înaintate judecătorilor se ţin lanţ.

Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, a respins marţi cererea avocatului lui Valeriu Lazăr, Victor Muntean, privind recuzarea magistratei Ana Cucerescu.

Dosarul de învinuire a lui Iurie Leancă. Cum a fost motivată recuzarea

Victor Muntean şi-a justificat cererea de recuzare prin faptul că Ana Cucerescu nu ar fi imparţială. Potrivit apărătorului, acuzatoarea nu a întrebat la şedinţa preliminară dacă mai sunt cereri şi demersuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, nu a fost înaintat demersul privid scoaterea de sub sechestru a bunurilor lui Valeriu Lazăr.

Recuzări pe bandă rulantă şi ignorarea citaţiilor

Prima şedinţă de judecată în dosarul de învinuire a lui Iurie Leancă a avut loc la 18 mai 2023. De atunci au fost programate 38 şedinţe de judecată. Dar nu s-a reuşit la trecerea examinării cauzei.

O bună parte din şedinţe au fost amânate din cauza neprezentării avocaţilor sau inculpaţilor. Pentru unele au depus cereri de amânare apărătorii.

Iar la şedinţele care au avut loc s-au depus cereri de recuzare. Urmate apoi de şedinţe pentru examinarea recuzărilor. Cele mai multe recuzări, patru la număr, i-au fost înaintate magistratei Stela Bleşceaga. Toate recuzările au fost respinse.

În cele 14 luni de la începutul examinării cauzei au fost schimbaţi doi judecători.

Înainte de a-i fi cerută recuzarea, judecătoarea Cucerescu a dispus aducerea forţată a doi inculpaţi şi numirea pentru ei a avocaţilor din oficiu.

Învinuirile aduse lui Iurie Leancă

Fostul premier Iurie Leancă este învinuit de abuz în serviciu la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău. Obiectivul strategic a ajuns pe mâinile unei întreprinderi controlată de Ilan Şor.

Iurie Leancă

Iurie Leancă/ Sursa foto: captură

Şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a declarat anterior într-o conferinţă de presă că prejudiciul adus statului în urma concesionării aeroportului este de peste 392 de milioane de lei. Dragalin susţine că în privința celor 8 învinuiți există probe incontestabile și 20 de martori care vor fi audiați.

Alături de Iurie Leancă, pe banca acuzaţilor au fost aduşi ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, fostul director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci, fostul director  general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, actualul deputat din partea Partidului Şor, Petru Jardan.

Printre inculpaţi se mai regăsesc fostul director adjunct al Agenției Proprietății Publice, Angela Susanu, fostul șef adjunct de direcție din cadrul Agenției Proprietății Publice, Maria Șendilă, fostul director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Alexandru Ciutac, șefa Serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul internațional Chișinău, Alla Țubari.

Niciunul din învinuiţi nu şi-a recunoscut vina.

Fiul lui Iurie Leancă cu studii pe banii lui Ilan Şor

Presa de la Chişinău a scris că Ilan Şor ar fi achitat studiile fiului lui Iurie Leancă la o universitate prestigioasă din Europa.

Fostul vicepreședinte al PLDM Alexandru Bujorean a declarat ulterior că ambii fii ai lui Iurie Leancă au făcut studii în străinătate pe banii lui Ilan Șor. Respectiv bani furați din sistemul bancar.

În lista beneficiilor intră și o mașină, dar și mai multe călătorii cu avionul lui Șor. Fostul coleg de partid al lui Iurie Leancă mai dă de înțeles că acesta are multe schelete în dulap și că pe interior există informații inclusiv despre favorurile pe care i le-ar fi acordat Leancă lui Șor, în perioada când era un prim-ministru.

Iurie Leancă a respins acuzaţiile.

Revista presei