Secretele Manuscrisului Voynich. Codexul indescifrabil scris într-o limbă pierdută
- Jalba Claudia
- 23 iulie 2024, 15:52
Manuscrisul Voynich, un codex medieval vechi de circa 600 de ani, rămâne o enigmă fascinantă pentru savanți, criptografi, fizicieni și informaticieni. Acesta conține aproximativ 240 de pagini scrise într-o limbă neinteligibilă și ilustrații ciudate de plante misterioase, femei goale și simboluri astrologice. În ciuda numeroaselor încercări de a-l descifra, manuscrisul continuă să sfideze atât clasificarea, cât și înțelegerea noastră.
Manuscrisul Voynich este considerat cel mai misterios text din lume. Codexul a fost achiziționat de Împăratul Sfântului Imperiu Roman, Rudolf al II-lea, la sfârșitul secolului al XVI-lea. Se crede că împăratul a cumpărat lucrarea de la astrologul englez John Dee pentru 600 de ducați de aur, fiind convins că este opera filosofului englez Roger Bacon. Fiul lui Dee a menționat că tatăl său deținea "o carte... conținând doar hieroglife".
Manuscrisul Voynich, 600 de ani de mister
Manuscrisul conține aproximativ 240 de pagini cu desene botanice, imagini astronomice și astrologice, femei goale, medalioane cosmologice, diagrame farmaceutice și texte interpretate ca rețete cu semne stelare pe margini. Scris într-un script numit "Voynichese", nimeni nu a reușit să-l descifreze. S-au făcut mai multe încercări de a corela literele din manuscris cu literele latine, dar încercarea a eșuat.
Manuscrisul a trecut prin multe mâini. După Rudolf al II-lea, a ajuns la medicul său personal, Jacobus Horcicky de Tepenecz. Apoi a fost deținut de colecționarul de antichități Georg Baresch, savantul Johannes Marcus Marci și polimatul german Athanasius Kircher. Manuscrisul a petrecut mai mult de 200 de ani în Roma. Kircher a trimis manuscrisul la Collegio Romano, unde a fost îngrijit de preotul Peter Jan Beckx, la un colegiu iezuit.
Librarul polono-american Wilfred M. Voynich, după care este acum numit manuscrisul, l-a achiziționat în 1912. Voynich s-a mutat în SUA în 1919, sperând să-l vândă pentru o sumă mare, dar vânzarea a fost dificilă. Astfel, a început să caute ajutor pentru descifrarea cărții, ceea ce a ridicat suspiciuni și a atras atenția F.B.I.. Biroul l-a investigat pe Voynich sub suspiciunea de spionaj.
O limbă pierdută sau o farsă medievală?
Prima teorie despre manuscris a venit de la filosoful american William Romaine Newbold. Acesta credea că manuscrisul a fost realizat de Roger Bacon. Teoria a fost criticată dur după moartea lui Newbold.
După moartea lui Voynich în 1931, cartea a fost moștenită de soția sa Ethel și apoi de secretara sa, Anne Nill, care a vândut-o dealerului austriac de cărți H. P. Kraus în 1962. Acesta a donat manuscrisul Bibliotecii Beinecke de la Universitatea Yale în 1969, care a încărcat o versiune scanată pe pagina lor de colecții digitale.
Noi teorii despre manuscris continuă să apară, fiind o provocare râvnită de criptografi din întreaga lume. În 2019, au fost propuse trei idei noi: antropologul Tim King a sugerat că manuscrisul a fost scris într-o stenografie romană pierdută folosind un dialect latin, iar academicianul Gerard Cheshire a crezut că "Voynichese" este un amestec de limbi pe care le-a numit "proto-romantice". Universitatea din Bristol a retras rapid lucrarea lui Cheshire după critici din partea altor academicieni.
În 2019, informaticianul Torstenn Timm a co-autor un al doilea articol sugerând că literele ar fi fost generate aleatoriu ca o farsă medievală.
Data pergamentului folosit în carte a fost estimată între 1404 și 1438 (cu un total de 14 piei de vițel folosite pentru a crea vellum-ul manuscrisului), iar cerneala a fost testată și s-a dovedit a fi medievală, eliminând speculațiile despre falsificare.
Dar vom ști vreodată ce spune cu adevărat Manuscrisul Voynich? Deocamdată, rămâne un mister, potrivit Britannica.