Netanyahu, premieră absolută în SUA, în timp ce Biden vrea oprirea războiului antiterorist

Netanyahu, premieră absolută în SUA, în timp ce Biden vrea oprirea războiului antiterorist Sursa foto: Arhiva EvZ

Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească în această săptămână cu președintele american Joe Biden. Vizita în SUA a premierului israelian vine după ce, în ultima perioadă, acesta se confruntă cu mari presiuni din partea Administrației Democrate a SUA pentru a opri războiul contra teroriștilor palestinieni din Gaza, vinovați de masacrul din 7 octombrie.

Netanyahu, presat să oprească răzoiul contra teroriștilor din Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să se adreseze zilele acestea unei sesiuni comune a Congresului pentru a patra oară, fiind sigurul lider în această poziție, relatează BBC.

Administrația SUA îi cere insistent premierului israelian să pună capăt războiului antiterorist din Gaza. Pe această temă, Benjamin Netanyahu ar putea avea o întâlnire și cu președintele Joe Biden, dacă acestuia din urmă îi va permite starea de sănătate, fiind recent diagnosticat cu Covid.

După luni de tensiuni generate de abordarea sa dură faţă de teroriștii palestinieni, față de care extrema stângă din Partidul Democrat are o atitudine incredibil de favorabilă, se așteaptă o resetare în relațiile cu Washington.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miza internă a vizitei lui Netanyahu în SUA

Vizita în SUA îi dă totodată lui Netanyahu prilejul de a-i convinge pe opozanții israelieni că războiul contra teroriștilor palestinieni, vinovați de crime de război, nu a subminat relaţiile cu cel mai important aliat al Israelului.

Unele voci din opoziția internă i-au cerut premierului Netanyahu să rămână acasă şi să se concentreze asupra unui acord de încetare a focului cu Hamas și asupra eliberării ostaticilor israelieni.

„Până când nu va semna acordul care se află pe masă, nu văd cum ar putea să ia avionul şi să zboare peste Atlantic pentru a se adresa haosului politic american”, a declarat Lee Siegal, al cărui frate, în vârstă de 65 de ani, este captiv în Gaza. „Călătoria este o mişcare politică, a adăugat el, cu excepţia cazului în care dl Netanyahu încetează să mai fie un „obstacol” şi semnează acordul de încetare a focului”, a mai fratele ostaticului deținut de teroriștii palestinieni din Hamas, citat de BBC.

Incertitudini politice în SUA

Vizita premierului se suprapune cu o situație politică incertă și tensionată în SUA, ca urmare a anunțului președintelui Joe Biden de a se retrage din cursa prezidențială cu patru luni înainte de alegeri. Anunț care a venit la doar câteva zile după ce contracandidatul său, fostul președinte Donald Trump, a fost victima unei tentative de asasinat.

În aceste condiții, cu un președinte în exercițiu vădit incapabil să-și mai exercite funcția în mod adecvat, atenţia acordată vizitei lui Netanyahu ar putea fi eclipsată de situația internă.

Revista presei