Crime de război și crime contra umanității și violuri, comise de palestinieni - raport exploziv al HRW

Crime de război și crime contra umanității și violuri, comise de palestinieni - raport exploziv al HRW Fotojurnaliști din Gaza,acreditați ai unor importante agenții de presă au fost în mijlocul atacului din 7 octombrie. Sursa foto: Twitter

Grupările armate palestiniene din Gaza au comis „sute” de crime de război în timpul atacului fără precedent din Israel din 7 octombrie, potrivit Human Rights Watch (HRW), care a publicat un raport pe acest subiect, negat imediat de Hamas.

Sute de crime de război comise de palestinieni pe 7 octombrie

„Sute” de crime de război au fost comise de grupările armate palestiniene din Gaza în timpul atacului din Israel din 7 octombrie, a anunțat miercuri, 17 iulie, ONG-ul Human Rights Watch (HRW), într-un raport pe acest subiect. Acuzațiile au fost negate imediat de teroriștii palestinieni din Hamas.

Această investigație, care constituie unul dintre cele mai aprofundate studii internaționale de până acum asupra acestui atac care a declanșat actualul război din Gaza, detaliază o serie întreagă de crime imprescriptibile conform dreptului internațional.

„Atacuri deliberate și fără discriminare împotriva civililor”

„Este imposibil pentru noi să cuantificăm cazurile cu precizie”, a spus Belkis Wille, directoare asociată a organizației pentru drepturile omului, la o conferință de presă, adăugând că „în mod evident, au fost sute în acea zi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste crime de război „cuprind atacuri deliberate și fără discriminare împotriva civililor și a bunurilor civile, uciderea intenționată a persoanelor deținute, tratamente crude și inumane, violență sexuală și sexistă, mutilare și furt de cadavre, folosirea de scuturi umane, precum și acțiuni de jaf și distrugeri”, se arată în raportul detaliat.

Teroriștii palestinieni nu sunt de acord cu raportul

„Respingem minciunile” din raport, a declarat mișcarea teroristă palestiniană Hamas într-un comunicat publicat miercuri în care denunță „o părtinire flagrantă în favoarea” Israelului.

Raportul se concentrează pe încălcările dreptului internațional umanitar, un set de reguli recunoscute de state pentru conduita în timp de război, dintre care majoritatea sunt ancorate în Convențiile de la Geneva.

„Crime împotriva umanității” comise de teroriștii palestinieni

HRW a identificat și „crime împotriva umanității”, ca „uciderea planificată a civililor și luarea de ostatici”, precizează raportul.

Deși Hamas este recunoscut ca instigator al atacului, raportul desemnează mai multe alte grupări armate care au comis crime de război pe 7 octombrie, inclusiv Jihadul Islamic palestinian.

„Realitatea este că cele mai grave violențe în mod clar nu au fost comise de civili din Gaza”, a declarat Belkis Wille. „Este o declarație făcută foarte devreme de Hamas pentru a se distanța de evenimente și de Israel pentru a-și justifica operațiunile de represalii”, a afirmat ea.

Belkis Wille a subliniat dimpotrivă „natura incredibil de planificată și coordonată” a atacului asupra orașelor, kibutz-urilor și bazelor militare de pe teritoriul israelian din jurul Gazei.

Yuval Raphael

Yuval Raphael, după ce a scăpat de teroriștii Hamas. Fusese răpită la festivalul de muzică SuperNova. Sursa foto Instagram

Combatanții palestinieni au tras direct în civili, de la mică distanță

În mai multe locuri, „combatanții au tras direct în civili, deseori de la mică distanță, în timp ce aceștia încercau să fugă”, se arată în raport, care menționează și grenade aruncate în adăposturi sau locuințe incendiate.

Cu privire la amploarea violențelor sexuale comise în timpul atacului, HRW citează un raport al ONU publicat la începutul lunii martie și concluzionează că există „motive întemeiate să credem” că „violența sexuală legată de conflict” a avut loc „în mai multe locații de la periferia Gazei” pe 7 octombrie, „inclusiv violuri și violuri în grup, în cel puțin trei locații”.

Amploarea acestor violențe sexuale "probabil nu va fi niciodată pe deplin stabilită", notează HRW, amintind că salvatorii "de cele mai multe ori" nu au colectat datele relevante și că multe victime au murit.

Palestinienii justifică aceste crime prin ceea ce s-a întâmplat înainte de atac

În reacția sa la raport, Hamas acuză HRW că „(neglijează) ceea ce a precedat” atacul, invocând ocupația israeliană a Teritoriilor palestiniene și războaiele succesive dintre Israel și Fâșia Gaza de când Hamas a preluat puterea acolo în 2007.

Hamas respinge încă o dată acuzațiile de violență sexuală, menționând că HRW explică mai ales că nu a avut acces la informații de la guvernul israelian cu privire la aceste violențe, în ciuda solicitărilor sale.

HRW afirmă în raportul său că peste 815 civili au fost uciși în timpul acestui atac.

Atacul Hamas a dus la moartea a 1.195 de persoane din partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui calcul al AFP bazat pe date oficiale israeliene. Din 251 de persoane răpite în acea zi, 116 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 42 au fost declarate moarte de armata israeliană.

Drept răspuns, Israelul a jurat să distrugă Hamas. Campania sa de represalii militare a devastat Fâșia Gaza și a făcut până acum peste 38.700 de morți, în mare parte civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Gaza, care nu precizează numărul de luptători uciși din acest total, potrivit France24.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei