Vor avea sau nu candidat comun putiniștii? Răspunsul lui Voronin

Vor avea sau nu candidat comun putiniștii? Răspunsul lui Voronin Vladimir Voronin / sursa foto: arhiva evz

Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, în prezent lider al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), a declarat că încă nu s-a luat nicio decizie în privința susținerii candidaturii unice a lui Alexandr Stoianoglo din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Voronin nu exclude un candidat unic

Fostul președinte s-a referit la situația actuală, în care opoziția față de PAS și Maia Sandu are o listă lungă de candidați la fotoliul de președinte, în locul unui candidat unic. Și asta în ciuda faptului că, în Parlament, comuniștii și socialiștii sunt uniți într-un singur bloc politic.

„Nu a fost luat decizie privitor la această problemă. Nici susținem, nici nu susținem. Pe mine mă miră un singur fapt. Tot îi aiurea în țară noastră. Așa de mulți candidați doresc să prelungească această aiureală”, a deeclarat fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, citat de Stiri.md.

Răspunsul vine în contextul în care, pe 8 iulie, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), fostul președinte Igor Dodon, a făcut apel la întreaga opoziție să-l susținpe la președenția Republicii Moldova pe fostul Procuror General Alexandr Stoianoglo.

Ne puteți urmări și pe Google News
Alexandr Stoianoglo și Igor Dodon

Alexandr Stoianoglo și Igor Dodon. Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Ce nu știe - sau nu spune - Voronin

Dar Grigore Novac, coleg de partid cu Igor Dodon, a declarat că Blocul Socialiștilor și Comuniștilor din Parlament nu a fost convocat la dezbateri în ceea ce privește alegerile și desemnarea unui eventual candidat unic. Novac spune acum că, deși s-au înscris în cursa prezidențială mai mulți candidați de opoziție, este foarte posibil ca mulți dintre aceștia să se retragă în favoarea lui Stoianoglo.

Pe de altă parte, politologul Anatol Țăranu crede că numărul mare de candidați poate fi o tactică a stângii prin care să scoată la vot cât mai mulți cetățeni. „Eu cred că acest lucru s-a întâmplat inclusiv din motiv că nu a fost identificată o candidatură care ar fi putut să facă o concurență pe stânga pentru Maia Sandu. Și atunci s-a recurs la o altă formulă care presupune un număr mai mare de candidați”, a spus Țăranu.

„După toate probabilitățile, acele personaje care determină tacticile electorale la alegerile prezidențiale pe flancul pro-rus sau de stânga au socotit că această tactică este cea mai judicioasă, pentru a mobiliza la maximum tot electoratul pe acest segment”.

Cine candidează în Republica Moldova

Reamintim că, până în prezent, pentru scrutinul prezidențial și-au anuțat candidaturile următorii:

  • Maia Sandu (actuala președintă a țării);
  • Tudor Ulianovschi (fost ministru de Externe în Guvernul Filip);
  • Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, fost ministru de Interne);
  • Vlad Filat (lider PLDM);
  • Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);
  • Alexandr Stoianoglo (fost Procuror General);
  • Natalia Morari (jurnalistă, fosta iubită a lui Veaceslav Platon).

Reamintim și că, pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la vot pentru alegerea președintelui și pentru referendumul de aderare la Uniunea Europeană.

Revista presei