Ceasul biologic, mit sau realitate? Schimbări de metabolism, dietă și program

Ceasul biologic, mit sau realitate? Schimbări de metabolism, dietă și program Oră. Sursa foto: Dreamstime.com

Ceasul biologic, mit sau realitate? Aceasta este întrebarea pe care multe persoane și-au pus-o la un moment al vieții. Oricine a suferit de decalaj orar sau a avut probleme după ce a dat ceasul înainte sau înapoi pentru ora de vară știe totul despre ceea ce cercetătorii numesc ceasul biologic sau ritmul circadian. Acesta este „stimulatorul principal” care sincronizează modul în care organismul răspunde la trecerea de la o zi la alta.

„Ceasul” este alcătuit din aproximativ 20.000 de neuroni din hipotalamus. Este zona din apropierea centrului creierului care coordonează funcțiile inconștiente ale corpului, precum respirația și tensiunea arterială. Oamenii nu sunt singurele ființe care au un sistem de ceas intern. Toate vertebratele - sau mamiferele, păsările, reptilele, amfibienii și peștii - au ceasul biologic pornit, la fel ca plantele, ciupercile și bacteriile. Acest fenomen este motivul pentru care pisicile sunt mai active în zori și în amurg. Dar și cauza pentru care florile înfloresc în anumite momente ale zilei.

Ceasul biologic, mit sau realitate?

Ritmurile circadiene sunt, de asemenea, esențiale pentru sănătate și bunăstare. Acestea guvernează schimbările fizice, mentale și comportamentale ale organismului în fiecare ciclu de 24 de ore. Modificările apar ca răspuns la indicii de mediu precum lumina și mâncarea. Acesta este motivul pentru care mai multe atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale au loc dimineața devreme. Acesta este și motivul pentru care șoarecii cărora le lipsește ceasul biologic îmbătrânesc mai repede și au o durată de viață mai scurtă. Iar persoanele cu o mutație în genele ceasului circadian au modele de somn anormale.

Nealinierea cronică a ritmului circadian la semnalele externe, așa cum se întâmplă în cazul lucrătorilor cu program de noapte, poate duce la o gamă largă de tulburări fizice și mentale. Printre acestea se numără obezitate, diabet de tip 2, cancer și boli cardiovasculare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe scurt, există numeroase dovezi că ceasul biologic este esențial pentru sănătatea dumneavoastră. Iar cronobiologii  studiază modul în care ciclul zi-noapte vă afectează organismul. Este important acest aspect pentru a înțelege mai bine cum vă puteți modifica comportamentele. Scopul este de a vă folosi ceasul intern în avantajul dumneavoastră.

Cum vă afectează sănătatea ritmurile biologice

Ceasul biologic vă afectează sănătatea prin reglarea ciclurilor somn-veghe și a fluctuațiilor tensiunii arteriale sau ale temperaturii corpului. Aceasta se realizează în primul rând prin sincronizarea sistemului endocrin cu ciclurile de lumină și întuneric din mediul înconjurător. Astfel încât, anumiți hormoni sunt eliberați în anumite cantități în anumite momente ale zilei.

O anumită zonă din creier, de exemplu, produce melatonină. Acesta este un hormon care ajută la reglarea somnului ca răspuns la întuneric. Medicii recomandă reducerea expunerii la lumina albastră artificială de la dispozitivele electronice înainte de culcare. Aceasta poate perturba secreția de melatonină și calitatea somnului.

Ritmul circadian vă afectează și metabolismul. Printre altele, somnul vă ajută să reglați leptina. Acesta este un hormon care controlează apetitul. Nivelurile de leptină fluctuează de-a lungul zilei în funcție de un ritm stabilit de ceasul circadian. Un somn insuficient sau neregulat poate perturba producția de leptină. Ceea ce ne poate face mai înfometați și poate duce la creșterea în greutate.

Riscul problemelor de sănătate

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit și mai multe moduri în care ceasul circadian vă poate afecta sănătatea. De exemplu, există acum cercetări care sugerează că mâncatul la anumite ore ale zilei sau alimentația cu restricție de timp poate preveni obezitatea și bolile metabolice. Depresia și alte tulburări de dispoziție pot fi, de asemenea, legate de controlul circadian disfuncțional. Acesta duce la modificări.

Momentul din zi în care vă luați medicamentul poate afecta, de asemenea, cât de bine funcționează acesta. Dar și cât de grave pot fi efectele secundare. De asemenea, ceasul dumneavoastră biologic este o țintă potențială pentru chimioterapiile împotriva cancerului și pentru tratamentele împotriva obezității.

Și, în cele din urmă, chiar și personalitatea dumneavoastră ar putea fi modelată de faptul că ceasul intern vă face o „persoană matinală” sau o „persoană nocturnă”.

Exercițiile fizice la ore potrivite

Ceasurile circadiene oferă, de asemenea, un răspuns potențial la întrebarea: Când este cel mai bun moment al zilei pentru a maximiza beneficiile exercițiilor fizice?

Pentru a studia acest aspect, experții au colectat probe de sânge și țesut din creier, inimă, mușchi, ficat și grăsime de la șoareci. Aceștia au făcut exerciții fizice înainte de micul dejun, dimineața devreme, iar alții după cină, seara târziu. Am folosit un instrument numit spectrometru de masă pentru a detecta aproximativ 600 până la 900 de molecule produse de fiecare organ. Acești metaboliți au servit ca instantanee în timp real ale modului în care șoarecii au răspuns la exerciții în anumite momente ale zilei.

Astfel, a fost realizată o hartă a modului în care exercițiile de dimineață și de seară au afectat fiecare dintre diferitele sisteme de organe ale șoarecilor. Experții l-au numit un atlas al metabolismului exercițiilor.

Atingerea obiectivelor personale

Folosind acest atlas, poți vedea că ora din zi afectează modul în care fiecare organ utilizează energia în timpul exercițiilor fizice. De exemplu, am constatat că exercițiile fizice efectuate dimineața devreme reduc nivelul glucozei din sânge mai mult decât exercițiile efectuate seara târziu. Cu toate acestea, exercițiile efectuate seara târziu au permis șoarecilor să beneficieze de energia stocată în urma meselor și le-au sporit rezistența.

Desigur, șoarecii și oamenii au multe diferențe pe lângă asemănările lor. De exemplu, șoarecii sunt mai activi noaptea decât în timpul zilei. Cu toate acestea, descoperirile ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care exercițiile fizice vă afectează sănătatea. Dacă sunt sincronizate corespunzător, pot fi optimizate în funcție de momentul zilei pentru a vă atinge obiectivele personale de sănătate.

Sfaturi pentru sănătatea ta

Mai sunt încă multe de învățat despre modul în care funcționează ceasul circadian. Dar, între timp, există câteva modalități testate și adevărate prin care oamenii își pot sincroniza ceasurile interne pentru o sănătate mai bună. Acestea includ expunerea regulată la lumina soarelui pentru a declanșa sistemul endocrin să producă vitamina D. De asemenea, trebuie să rămâneți activi în timpul zilei pentru a adormi mai ușor noaptea. Trebuie evitată cofeina și redusă expunerea la lumina artificială înainte de culcare, conform Yahoo Life .

Revista presei