O nouă taxă în facturile de energie. Românii vor avea de plătit în plus

O nouă taxă în facturile de energie. Românii vor avea de plătit în plus Energie. Sursa foto Pixabay

România. Furnizorii de energie electrică din România vor factura tuturor consumatorilor un nou cost, din care vor fi subvenționate afacerile cu energie „verde”. Noua taxă va fi  introdusă de la 1 octombrie 2024, dar va fi plătită exclusiv de furnizori, până în 1 aprilie 2025.

O nouă taxă la energie electrică

Aceasta va apărea pe facturi și nu va fi trebui să fie plătită de consumatori până la 1 aprilie 2025. În această perioadă, contribuția CfD, destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, va fi plătită de furnizorii de energie. Este o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă.

Facturi

Facturi. Sursa foto Arhiva EVZ

Recent a fost aprobată metodologia de determinare și colectare a contribuției. Pentru 2024, contribuția CfD va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin. Valoarea aceteia va fi stabilită de ANRE până pe 30 septembrie, pe baza datelor transmise de cele 2 entități menționate. Furnizorii o vor achita 1 octombrie.

Marii furnizori sunt nemuțumiți

Marii furnizori industriali de energie s-au plâns că, ″în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri în domeniile în care aceștia sunt reprezentați″.

Ne puteți urmări și pe Google News
Energie

Energie. Sursa foto Pixabay

ANRE a declarat că se impun costuri de 0,2 lei/MWh contra reduceri de peste 10 lei/MWh și că marii consumatorii nu vor avea de suferit. O contribuție CfD de 0,2 lei/MWh înseamnă, pentru o gospodărie cu consum lunar de curent electric de 300 kWh. Factura la energie va fi încărcată cu șașe bani pe lună, mai puțin de 1 leu pe an. Însă câtă vreme sunt în vigoare prețurile finale plafonate, consumatorii nu sunt responsabili pentru această contribuție.

Ce spune ANRE

Unul dintre marii furnizori consideră că această contribuție trebuie introdusă după încetarea perioadei de aplicare a schemei de sprijin prevăzute de OUG nr. 27/2022, respectiv începând cu data de 1 aprilie 2025. ANRE a declarat că nu se poate băga în domeniul legislativ al Parlamentului și Guvernului și că nu poate modifica legi, OUG-uri și HG-uri, potrivit Profit.

Revista presei
Parisul la răscruce