Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul

Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul Factura. Sursa foto: Freepik

București. Un nou mecanism de facturare, numit „demand response”, ar putea permite consumatorilor să obțină reduceri la facturile de energie electrică prin ajustarea consumului în funcție de producția excedentară, în special din surse regenerabile, sau prin reducerea consumului în orele de vârf.

Implementarea unui nou mecanism de facturare

Ministerul Energiei a anunțat miercuri că se ia în considerare implementarea unui nou mecanism de facturare, „demand response” (răspuns la cerere), o măsură menită să asigure echilibrul pe piața de energie a României, arată Capital.

Reprezentanții ANRE, distribuitorii și furnizorii de energie și-au exprimat sprijinul pentru această inițiativă și au convenit să continue discuțiile pentru implementarea sa.

Cum funcționează „demand response”

Potrivit Ministerului Energiei, „demand response” este un mecanism voluntar care oferă consumatorilor posibilitatea de a obține reduceri la factură prin ajustarea consumului de energie în perioadele cu producție excedentară, în special din surse regenerabile, sau prin reducerea consumului în orele de vârf.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest mecanism se bazează pe utilizarea tehnologiilor moderne și pe digitalizarea sistemului energetic, cum ar fi contoarele inteligente și platformele de management al energiei, inclusiv cele care folosesc inteligența artificială. De asemenea, implică dezvoltarea unor programe de stimulare pentru ajustarea consumului în funcție de cererea și oferta de energie.

Contoar electric

Consum de electricitate. Sursa: Arhiva EVZ

Perspective pentru noul mecanism de facturare

În cadrul unei întâlniri recente la Ministerul Energiei, ministrul Sebastian Burduja și reprezentanți ai ANRE, distribuitori și furnizori de energie au discutat despre implementarea „demand response” în România. Aceștia au subliniat beneficiile acestui mecanism, deja utilizat cu succes în alte țări din Europa și din lume, pentru ajustarea consumului de energie electrică în funcție de cerere și ofertă, contribuind astfel la stabilitatea rețelei și la reducerea costurilor pentru consumatori.

„După ce timp de 30 de ani sistemul energetic a fost neglijat, acum suntem nevoiți să accelerăm măsurile necesare pentru echilibrarea acestuia. La Ministerul Energiei, alături de instituțiile competente și companiile din energie, căutăm cele mai bune soluții pentru echilibrarea sistemului.

„Demand response” reprezintă un pas important în această direcție, permițând o gestionare mai eficientă a resurselor energetice și aducând beneficii atât pentru consumatori, cât și pentru sistemul energetic.

Dacă reușim implementarea acestei măsuri, consumatorii vor putea obține reduceri la facturile de energie prin ajustarea consumului în perioadele cu producție sau cerere mare,” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Revista presei