Viața la bloc. Nu aruncați așa ceva la ghenă. Amenzile sunt mari

Viața la bloc. Nu aruncați așa ceva la ghenă. Amenzile sunt mari Apartament. Sursa foto: Pixabay

România. Viața la bloc impune și renovarea locuinței, măcar o dată la câțiva ani. Orice proprietar face mici reparații sau mari schimbări, în funcție de buget și de noile trenduri.

 

Lucrările de renovare într-un apartament produc moloz, cantități de praf și alte deșeuri de construcții care trebuie aruncate. Regulile conviețuirii la bloc impun proprietarilor să nu le ducă la ghenă, alături de resturile menajere. Există locuri speciale de depozitare pentru materialele rezultate din reparații.

Viața la bloc și renovarea locuinței

Fiecare proprietar de apartament poate să-l renoveze, atunci când consideră că este necesar. Viața la bloc presupune, însă, o serie de reguli obligatorii pentru cei care execută astfel de lucrări. Dacă este vorba despre intervenții de amploare mai mare, care necesită remodelarea spațiului de locuit este nevoie de autorizație de la primărie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proprietarul trebuie să respecte programul de liniște, așa cum spune regulamentul intern. De asemenea, el nu are voie să facă intervenții care pot afecta structura de rezistență a blocului sau care i-ar afecta pe ceilalți proprietari de apartamente.

O altă regulă foarte importantă, ce trebuie respectată de cei ce-și renovează locuințele este legată de depozitarea deșeurilor. În acest sens, viața la bloc presupune respectarea unor reglementări foarte clare, conform legii. Cei care nu se conformează riscă amenzi destul de mari.

Deseuri constructii

Deșeuri Sursa foto. EVZ

Ce se întâmplă cu deșeurile din construcții

Viața la bloc presupune respectarea regulilor cu privire la depozitarea deșeurilor din construcții. Proprietarii care își renovează locuințele nu le pot depozita oriunde. Acestea sunt colectate, contra unui tarif, de operatorul de salubritate sau de o firmă specializată, la cerere. Prețurile nu sunt reglementate prin lege, ci de cererea și oferta din piață, drept care sunt diferite de la o firmă la alta.

Dacă până acum câțiva ani cei care construiau nu duceau grija deșeurilor, în prezent lucrurile s-au schimbat. Ei nu mai pot să lase sacii cu resturi de construcții pur și simplu lângă ghene sau să le arunce pe câmp, oriunde. Cei care o fac riscă să plătească amenzi foarte mari. În plus, legea permite autorităților să confiște și vehiculul cu care au fost cărate aceste deșeuri.

Drept care, pentru a vă bucura de viața la bloc într-un apartament proaspăt renovat, interesați-vă din timp ce trebuie să faceți. Altfel, amenzile pe care le riscați sunt mai mari decât costurile cu debarasarea acestor deșeuri.

Șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, reținut. Acuzații grave

Garda de Mediu. Sursa foto: Facebook

Viața la bloc și amenzile pentru deșeurile din construcții

Conform legii,amenzile pentru cei care lasă deșeurile în locuri nepermise, pornesc de la 1.000 lei  și pot ajunge la 1.500 lei pentru persoane fizice. În cazul persoanelor juridice se mai adaugă 1.000 de lei, pornind de la 2.000 lei la 2.500 de lei. Viața la bloc presupune respectarea regulilor cu privire la deșeurile rezultate din renovare. În caz contrar, sancțiunile sunt acordate de Garda de Mediu sau de Poliția Locală.

OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor stabilește sancțiuni foarte drastice pentru cei care abandonează deșeurile în alte spații decât cele amenajate. Este sancționată și incendierea acestora. În astfel de cazuri, amenzile sunt cuprinse între 30.000 și 45.000 de lei pentru persoanele fizice: Sumele cresc de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, se poate adopta și măsura confiscării autovehiculului folosit la transportul deșeurilor.

Revista presei