Alertă la Centrala de la Cernavodă. Unitatea 1 s-a deconectat automat

Alertă la Centrala de la Cernavodă. Unitatea 1 s-a deconectat automatCentrala de la Cernavodă Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Cernavodă. Probleme la Centrala de la Cernavodă. Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în această seară, a anunțat Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN). Incidentul s-a produs din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a centralei.

Probleme la Centrala de la Cernavodă

Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) a spus că specialiştii CNE Cernavodă investighează cauza în vederea remedierii și că deconectarea automată şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare, personalului şi oamenilor.

Centrala Cernavodă

Centrala Cernavodă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul naţional, pe o perioadă de 26 de ani. Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, fiind unele dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

S-a dat undă verde proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă

Recent, Comisia Europeană a dat undă verde proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a transmis Ministerul Energiei. Proiectul privind construcția și punerea în funcțiune a celor două unități este derulat de Energonuclear, firmă deţinută integral de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN).

Centrala Nucleara

Centrala Cernavodă. Sursa foto Arhiva EVZ

Oficialii europeni au analizat și amplasamentul Centralei de la Cernavodă. Înainte de a da un răspuns, ei au purtat discuți tehnice cu specialiști din Ministerul Energiei. Aceștia au ajuns la concluzia că proiectul construcţiei Unităţilor 3 şi 4 se aliniază obiectivelor Euratom.

Reactoarele 3 şi 4, piloni cheie ai strategiei energetice

Reactoarele 3 şi 4 sunt piloni cheie ai strategiei energetice naţionale. Cele două unități vor avea o contribuţie foarte importantă în asigurarea securităţii energetice la nivel naţional şi regional. Cu 4 unităţi nucleare în operare se estimează că vor fi evitate emiterea a 20 milioane tone de CO2 anual. Ministrul Energiei a spus că vor fi înființate peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală.

Ne puteți urmări și pe Google News