Comisia Europeană dă undă verde proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Anunțul Ministerului Energiei
- Ionel Sclavone
- 2 iulie 2024, 17:18
Ministerul Energiei a anunțat că proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a primit o opinie pozitivă din partea Comisiei Europene. Urmează ca autoritățile române să treacă la următoarea etapă a implementării investiției.
Proiectul privind construcția și punerea în funcțiune a celor două unități este derulat de Energonuclear. Aceasta este o companie deţinută integral de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN).
Ministerul Energiei apreciază evaluarea Comisiei Europene
În conformitate cu Tratatul Euratom, dezvoltatorii deproiecte nucleare au obligaţia să notifice Comisia Europeană în legătură cu proiectele de investiții, în avans. Conform unui comunicat emis de Ministerul Energiei, scopul este de a demonstra că proiectul respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară. În acest context, Energonuclear a notificat proiectul Unităţilor 3 şi 4 încă din luna mai 2023.
„Ministerul Energiei salută adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Punctul de vedere a fost transmis părţii române la data de 1 iulie 2024 şi reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană - Directoratul General pentru Energie, în baza articolului 41 Euratom - cu privire la aspectele tehnice şi de securitate nucleară aferente proiectului”, se arată în comunicatul de presă.
Potrivit comunicatului, punctul de vedere al CE este rezultatul unor analize elaborate ale informaţiilor furnizate de partea română. Oficialii europeni au vizitat și amplasamentul Centralei de la Cernavodă. De asemenea, pe parcursul ultimelor 13 luni, înainte de elaborarea răspunsului, au purtat discuți tehnice cu specialiști din Ministerul Energiei. Concluzia a fost că proiectul construcţiei Unităţilor 3 şi 4se aliniază obiectivelor Euratom.
Investiția de la Cernavodă are undă verde
Punctul de vedere pozitiv emis de Comisia Europeană conține și o serie de recomandări uzuale pentru astfel de proiecte, arată Ministerul Energiei. Conform sursei ciate, în astfel de cazuri oficialii europeni urmăresc respectarea cadrului Euratom în implementarea proiectului. Drept urmare, recomandările primite, vor fi introduse de dezvoltator în etapele următoare.
„Am afirmat de la începutul mandatului meu că susţin un mix energetic echilibrat, care să rezolve trilema energetică exact în această ordine: energie sigură, energie la preţ accesibil şi energie verde. Am dedicat resurse importante din primele 12 luni ale mandatului meu de ministru pentru a accelera programul nuclear al ţării noastre, care include retehnologizarea Unităţii 1, construirea SMR-urilor şi, deloc în ultimul rând, proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. Astăzi Comisia Europeană confirmă progresele noastre şi construirea celor două noi reactoare trece în următoarea etapă”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicat.
Oficialul din Ministerul Energiei a precizat că reactoarele 3 şi 4 reprezintă piloni cheie ai strategiei energetice naţionale. Cele două unități vor avea o contribuţie esenţială în asigurarea securităţii energetice la nivel naţional şi regional. Cu 4 unităţi nucleare în operare se estimează că vor fi evitate emiterea a 20 milioane tone de CO2 anual. De asemenea, vor fi înființate peste 19.000 locuri de muncă în industria orizontală.
Punctul de vedere pozitiv confirmă faptul că terhnolgia CANDU 6, folosită la Cernavodă respectă cadrul comunitar în materie de securitate nucleară.
Ministerul Energiei negociază finanțarea proiectului
Oficialii români au anunţat, încă de anul trecut, că guvernul Canadei este interesat să finanțeze unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. Ministerul Energiei a arătat că autoritățile canadiene sunt dispuse să asigure trei miliarde de dolari canadieni pentru noile reactoare nucleare CANDU.
Interesul anunţat de oficiali din Canada vin în completarea interesului arătat și de Statele Unite prin US Exim Bank. Compania financiară este dispusă să asigure finanțarea serviciile tehnice furnizate de SUA. Vor fi asiguranți până la 50 milioane de dolari din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect.
Prin contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect vor fi asigurați trei miliarde de dolari aferenți implementării Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, mai arată Ministerul Energiei.
Obiectivele Nuclearelectrica
Nuclearelectrica este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear. Statul român deține 82,49% din acţiuni, prin Ministerul Energiei. Ceilalți acţionari dețin 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU. Sunt două dintre cele mai performante unități din cele peste 400 de centrale nucleare din lume. La Cernavodă urmează să fie înființată o fabrică de combustibil nuclear care va procesa concentratul de uraniu.
Capacităţile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2. Acestea sunt disponibile 24 de ore din 24, şapte zile din şapte și au o dependenţă extrem de redusă de factorul climatic. Exploatarea Unităţilor 1 şi 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcţiune, mai arată Ministerul Energiei.