Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricte

Viața la bloc. Spațiul vânat de toți locatarii. Regulile sunt stricteApartamente. Sursa foto: Pixabay

România. Locatarii de la bloc au acces la spațiile comune conform legii și nu pot fi privați de acest drept. Totuși, folosirea acestor zone comune vine la pachet cu o serie de reguli. Pentru a evita sancțiunile, toți locatarii au obligația să le respecte.

Viața la bloc. Folosirea spațiilor comune. În ce condiții se poate folosi uscătoria

Potrivit normelor legale, uscătoriile intră în categoria zonelor comune din bloc și pot fi folosite de toți locatarii. Deseori, utilizarea acestor spații duce la conflicte între vecini. Această încăpere poate fi închisă se un singur proprietar doar în anumite condiții.

Prin acordul de asociere, cei din bloc pot utiliza spațiul care constituie bunul principal, precum și părțile comune, fără a aduce atingere celorlalți locatari.

Ce trebuie să știe locatarii

În spațiile comune ale blocului intră terenul pe care a fost ridicată clădirea, curprinzând inclusiv suprafața neconstruită. De asemenea, căile de acces, curtea sau grădina sunt zone comune și pot fi folosite de proprietari.

Bloc

Apartament. Sursa foto: Pixabay

Mai mult, casa scărilor, zonele de trecere, subsolul sau coșurile de fum sunt considerate comune. Incluse în această categorie sunt instalațiile de apă și canalizare, precum și cele electrice, arată Newsweek. În plus, legea prevede ca toți locatarii să folosească în drept boxele, pivnița, spălătoria sau uscătoria. Mai mult, liftul sau rezervoarele de apă se încadrează în această categorie.

Viața la bloc. Amenzi pentru proprietarii care nu respectă legea

Potrivit legii, centrala termică proprie a clădirii, fațadele sau terasele se află tot în responsabilitatea locatarilor.

Destinația acestor zone comune poate fi schimbată în anumite condiții. Concret, uscătoria blocului poate fi folosită în n condițiile în care nu sunt lezate drepturile celorlalți locatari.

Aceasta poate fi dată în folosință unui singur proprietar numai prin acordul scris al celorlalte persoane care locuiesc în bloc. Cei care nu respectă prevederile legale privind traiul la bloc, riscă sancțiuni care pot ajung până la 10.000 de lei.