Ziua cea mai fierbinte din Republica Moldova. Când s-au înregistrat 74 de grade Celsius

Ziua cea mai fierbinte din Republica Moldova. Când s-au înregistrat 74 de grade Celsius Caniculă. Sursa foto: Freepik

Republica Moldova. La fel ca o mare parte a Europei, și Basarabia are de îndurat, în acest sezon, o vară extrem de fierbinte. Canicula a cuprins întreaga țară și mercurul din termometre urcă zilnic la cote alarmante. Este o perioadă prelungită de secetă.

Când a fost stabilit recordul de temperatură în Republica Moldova

Care a cauzat mari pagube agricultorilor, izbucnirea incendiilor de vegetație și scăderea debitului apelor. După cum arată statistica specialiștilor meteo, vara acestui an este a cincea din Republica Moldova în care sunt înregistrate maxime ce depășesc plus 40 de grade Celsius, după cele din anii 2000, 2002, 2007 și anul 2012.

După cum arată datele celor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, cea mai mare temperatură la suprafața solului a fost înregistrat  la Leova, la data de 19 iulie 2007. Este vorba despre 74 de grade Celsius.

De asemenea, cea mai ridicată temperatură a aerului, de plus 42,4 grade Celsius, a fost raportată de specialiști la data de 7 august 2012 la Fălești, conform ziarulnational.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au început să scadă temperaturile, joi

Temperaturile sunt într-o ușoară scădere, azi, 18 iulie în Moldova, în comparație cu valorile ce au fost înregistrate la nivel național în ultimele zile. Vremea va rămâne însă în continuare caniculară, dar mercurul din termometre va urca doar până la valorile de 30 - 37 de grade Celsius, după cum au anunțat specialiștii meteo.

secetă, agricultorii, ajutor

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ploile, pe arii locale, se mută din nordul țării în sudul Basarabiei. Acolo unde astăzi sunt anunțate precipitații însemnate. Minima zilei va fi de 22 de grade Celsius. Se vor consemna 37 de grade la Cahul, vor fi 36 de grade la Ștefan-Vodă, 31 la Chișinău și câte 30 de grade Celsius la Bălți, Rîbnița și Briceni.

Dorin Recean, premierul țării, a transmis un mesaj, ieri, legat de problemele ce sunt provocate de vremea caniculară. „Noi încă simțim canicula. Mulțumesc echipajelor de intervenție de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, dar și celorlalți colegi care asigură ordinea publică, echipelor de intervenție de la urgență, care intervin prompt. Avem parțial vești bune: va scădea temperatura, dar nu vom avea precipitații, cu părere de rău”. A spus șeful Executivului, care a făcut apel la populație, pentru a consuma rațional apa.

 

 

Revista presei