A murit legenda rugby-ului românesc. A avut o carieră de poveste

A murit legenda rugby-ului românesc. A avut o carieră de poveste Sursa Foto: Arhiva EVZ

România. Ion Țuțuianu, unul dintre cei mai buni jucători de rugby din țară, a murit. Federaţia Română de Rugby a anunțat tragica veste.„Federaţia Română de Rugby îşi exprimă regretul faţă de dispariţia fostului mare jucător şi antrenor, Ion Ţuţuianu, care s-a stins din viaţă la 85 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a transmis Federația.

A murit Ion Țuțuianu

El s-a născut pe 5 martie 1939, în localitatea ialomițeană Bordușelu, și a fost „o figură reprezentivă a rugby-ului românesc și a clubului Dinamo, de care se leagă aproape în totalitate cariera lui sportivă, atât ca jucător, cât și ca antrenor”. Sportivul a jucat Dinamo aproape toată viața și a cucerit două titluri de campion al României, dar și Cupa Campionilor Europeni în 1967. El a câștigat două titluri și ca antrenor la Dinamo.

Țuțuianu a evoluat pentru echipa națională a României din 1960 până în 1973, fiind prezent în 37 de meciuri, dintre care 10 împotriva Franței, câștigând de două ori la București. Un an și antrenor al echipei naționale între 1988-1989, după care în 1999 a fost din nou numit antrenor al primei reprezentative, cu care în anul 2000 a câștigat Cupa Europeană a Națiunilor. El a fost membru al Biroului Federal al Federației Române de Rugby, președinte al Comisiei de Relații cu Comitetele Regionale.

A avut o carieră impresionantă

În 1971, el a jucat în campionatul Franţei unde evoluează pentru Mauleon, în liga a doua, cu care a promovat în prima ligă, fiind decretat al zecelea jucător din Franţa pe acest post. În 1973 s-a întors în ţară, la Dinamo unde a jucat încă un an, după care s-a făcut antrenor, pregătind echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare până în 1987, câştigând două campionate naţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

A antrenat multe echipe de rugby

Acesta și-a continuat cariera de antrenor la echipa Contactoare din Buzău, în Divizia A, între 1987-1989, cu care câştigă Cupa României. A antrenat apoi pe rând la Energia Bucureşti, Gloria Bucureşti, echipă pe care o şi promovează în Divizia A, apoi a trecut în Franţa unde a pregătit pe Saumur, după care revine în ţară, la Metrorex, şi pe aceasta promovând-o în Divizia A. Țuțuianu și-a încheiat activitatea de antrenor la Precizia Săcele în 1999.

Ion Ţuţuianu a fost și membru al Biroului Federal al Federaţiei Române de Rugby şi preşedinte al Comisiei de Relaţii cu Comitetele Regionale.

Revista presei