Bursele nu țin pasul cu inflația. Anul școlar 2024-2025 le aduce elevilor aceleași sume ca anul trecut

Bursele nu țin pasul cu inflația. Anul școlar 2024-2025 le aduce elevilor aceleași sume ca anul trecut Elevi. Sursa foto: Freepik

România. Bursele școlare din anul 2024-2025 vor fi acordate după o nouă metodologie, publicată de Ministerul Educației printr-un ordin, dar valoarea lor nu ține pasul cu inflația, ci rămâne la nivelul din anul școlar 2023-2024.

Metodologia stabilește detalii esențiale despre valoarea minimă a fiecărei burse și criteriile care guvernează procesul de acordare.

Metodologia nouă extinde tipul burselor oferite elevilor cu o categorie nouă, numită bursa de reziliență, inclusă recent în cadrul Legii nr. 198/2023 privind învățământul preuniversitar.

Bursele școlare în anul 2024-2025, modificate

Începând cu viitorul an școlar, elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență de zi, în ciclurile gimnazial și liceal, vor avea acces la diverse categorii de burse, printre care se numără bursa de excelență olimpică I și II, bursa de merit, bursa de reziliență, bursa socială și bursa tehnologică.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, metodologia recentă introduce o bursă destinată mamelor minore, cu scopul de a sprijini participarea lor la educație, prevenirea abandonului școlar și a eșecului în învățătură. Această bursă are o valoare lunară de 700 lei.

Bursele de excelență olimpică I și II sunt destinate elevilor care obțin premii la competițiile olimpice școlare de nivel internațional sau național.

Ligia Deca

Ligia Deca. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Valoarea burselor din noul an școlar, la fel ca anul trecut

În document sunt specificate și sumele minime ale burselor pentru anul școlar 2024-2025. Concret, acestea sunt aceleași de anul trecut:

  • Bursa de merit: 450 lei lunar;
  • Bursa de reziliență: 300 lei lunar;
  • Bursa socială: 300 lei lunar;
  • Bursa tehnologică: 300 lei lunar.

Cel puțin 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual, din unitățile de învățământ preuniversitar, vor beneficia de bursele de merit și bursele de reziliență.

Potrivit noii metodologii, bursele de merit sunt acordate elevilor din fiecare clasă de gimnaziu și liceu care au obținut medii mai mari de 9,50 sau care au câștigat premii I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare, premiul I la etapele naționale ale concursurilor și competițiilor școlare sau extrașcolare, precum și elevilor care au obținut medalia de aur sau locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice sau probe olimpice.

Studiu

Studiu. Sursa foto: Freepik

În schimb, bursele de reziliență sunt destinate elevilor din gimnaziu și liceu care au obținut cel puțin media generală șapte sau elevilor care se confruntă cu afecțiuni oncologice și/sau cronice și sunt școlarizați timp de cel puțin patru săptămâni în cadrul programului „Școala din Spital“ sau la domiciliu.

Bursele școlare de tip social și tehnologic

De asemenea, bursa socială este destinată sprijinirii elevilor din medii socio-economice dezavantajate sau din grupuri vulnerabile, precum și celor cu situații medicale speciale.

Scopul său este să faciliteze participarea acestora la activitățile didactice și să prevină abandonul școlar. Bursa se acordă la cerere, în funcție de situația materială, socială sau medicală a elevului sau a familiei acestuia.

Bursa tehnologică încurajează elevii care sunt înscriși în învățământul tehnologic, potrivit avocatnet.ro.

Revista presei
Parisul la răscruce