Codul Rutier. Sancțiuni contravenționale complementare. Puțini șoferi știu ce sunt
- Iulia Moraru
- 13 iulie 2024, 06:05
România. Codul Rutier stabilește că sancțiunile contravenționale complementare au rolul de a elimina starea de pericol și de a preveni săvârșirea altor fapte interzise de lege. Acestea sunt aplicate în același proces-verbal cu sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului.
Însă puțini șoferi sunt conștienți despre exactitatea definiției acestora și tipurile specifice de măsuri care sunt incluse în această categorie.
Codul Rutier. Tipuri de măsuri contravenționale complementare
Conform articolului 96 din Codul Rutier, sancțiunile contravenționale complementare includ:
- aplicarea punctelor de penalizare,
- suspendarea temporară a dreptului de a conduce,
- confiscarea bunurilor folosite în săvârșirea contravențiilor,
- imobilizarea vehiculului și radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului.
În plus, conform prevederilor alineatului (3) al articolului 96 din Codul Rutier, pentru încălcarea normelor de circulație, pe lângă amenda principală sau, după caz, una dintre sancțiunile contravenționale complementare menționate anterior, se adaugă un număr de 2, 3, 4 sau 6 puncte de penalizare.
Dacă un șofer adună 15 puncte de penalizare, șeful poliției rutiere din județul sau municipiul unde este înregistrat titularul permisului de conducere va lua decizia de a suspenda temporar dreptul acestuia de a conduce.
Contravenție versus infracțiune. Care e diferența
După cum se specifică în Codul Rutier, faptele sunt împărțite în contravenții și infracțiuni, acestea din urmă fiind considerate mai grave în termeni de gravitate.
De exemplu, depășirea vitezei este considerată o contravenție, în timp ce conducerea unui autoturism neînmatriculat sau sub influența băuturilor alcoolice este considerată o infracțiune.
În cazul contravențiilor, acestea pot fi fie simple, sancționate cu amendă, fie duble, penalizate atât cu amendă, cât și cu măsura administrativă a ridicării permisului de conducere.
În plus, pot fi luate și măsuri tehnico-administrative, cum ar fi ridicarea automobilelor parcate sau staționate în mod neregulamentar.
În plus, după cum se arată în Codul Rutier, odată cu aplicarea amenzii contravenționale, poliția rutieră poate decide confiscarea anumitor bunuri în cadrul procesului-verbal de constatare a contravenției, potrivit Capital.