Klaus Iohannis, despre alegerile prezidențiale din SUA: Sunt doar speculații
- Emanuel Nițulescu
- 10 iulie 2024, 23:49
Washington DC. Președintele României, Klaus Iohannis, a abordat subiectul legat de alegerile prezidențiale din Statele Unite în cadrul Summitului NATO de la Washington. Acesta a subliniat că discuțiile privind posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă și impactul negativ al acestei reveniri asupra Alianței Nord-Atlantice sunt nefondate.
Iohannis nu a dorit să comenteze alegerile prezidențiale din SUA
"Obiectivul nostru principal este apărarea colectivă și consolidarea flancului estic al NATO. România își îndeplinește cu succes aceste responsabilități și contribuie din plin la securitatea regională. Consider că avem o poziție bună în cadrul Alianței," a declarat Iohannis, conform Antena 3 CNN.
Referitor la speculațiile legate de alegerile din SUA, președintele României a evitat să comenteze direct, spunând: "Nu doresc să comentez cursa prezidențială americană. Sunt convins că cetățenii americani vor alege un lider care să îi reprezinte corespunzător. Nu cred că trebuie să ne îngrijorăm în privința efectelor asupra NATO. Aceste speculații nu au un fundament real. Discuțiile din timpul campaniei sunt diferite de ceea ce se întâmplă într-o administrație reală."
Comentariile președintelui vin pe fondul unor dezbateri intense la nivel internațional privind direcția politică a Statelor Unite în cazul alegerii lui Donald Trump ca președinte și implicațiile cu privire la alegerile prezidențiale americane pentru parteneriatele globale, în special pentru NATO.
Oficialii NATO pregătesc o strategie alternativă
Deși este puțin probabil ca Donald Trump să decidă ieșirea definitivă a Statelor Unite din NATO, oficialii din domeniul securității elaborează o strategie care să fie acceptabilă pentru fostul președinte republican.
Expertul în apărare Dan Caldwell, familiarizat cu modul de gândire al lui Trump, a declarat că acesta ar putea solicita nu doar o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare din partea țărilor europene, ci și o „reorientare” a NATO.
"Trump ar putea cere o schimbare semnificativă în structura și prioritățile Alianței Nord-Atlantice," a spus Caldwell. Oficialii NATO încearcă să anticipeze posibilele implicați generate de alegerile prezidențiale din SUA și să pregătească o strategie care să mențină unitatea Alianței, în ciuda unor potențiale presiuni pentru schimbări. Această abordare reflectă dorința de a preveni orice destabilizare a relațiilor transatlantice și de a asigura continuitatea eforturilor comune de apărare.