Un summit NATO în umbra populiștilor

Un summit NATO în umbra populiștilorNATO. Sursa foto: WIkipedia

Este de așteptat să trăim schimbări majore în relațiile internaționale și, în special, pe axa transatlantică și NATO.

Probleme politice în țările NATO

La alegerile generale anticipate organizate în Anglia, Partidul Laburist a pus capăt unei perioade de 14 ani în care Partidul Conservator s-a aflat la conducere. UK Reform, noul partid al lui Nigel Farage, care a depus eforturi pentru a scoate Anglia din Uniunea Europeană, va fi reprezentat în Parlament, obținând 13 mandate.

Partidul Laburist a câștigat alegerile cu o diferență clară de cel puțin 410 locuri, înregistrând o victorie care amintește puțin de epoca Tony Blair. Numărul de locuri pentru Partidul Național Scoțian, care susține independența Scoției, va scădea de la 48 la 11.

Se așteaptă ca liberal-democrații să își majoreze numărul de deputați de la 11 la 61. Prim-ministrul Rishi Sunak a crezut că ar putea lua opoziția prin surprindere convocând alegeri anticipate, dar s-a înșelat și a făcut o mișcare ciudată care îi va ține partidul departe de putere pentru o lungă perioadă de timp.

Viitorul șef NATO, situație complicată acasă

La fel, partidul Ensemble al lui Emmanuel Macron va fi învins în al doilea tur al alegerilor parlamentare organizate duminică în Franța. Adevărata întrebare este dacă partidul de extremă-dreapta Rassemblement National al lui Marine Le Pen va putea obține o majoritate absolută. În orice caz, haosul pare să se întrezărească la orizont.

Și în Țările de Jos, după luni de negocieri dure în urma alegerilor organizate pe 23 noiembrie 2023 și câștigate de liderul partidului xenofob de extremă dreapta PVV, Geert Wilders, s-a ajuns la un acord privind înființarea unui guvern de coaliție "tehnocrat".

Fostul premier Mark Rutte va prelua funcția de secretar general al NATO iar fostul șef al serviciilor de informații, Dirk Schoof, a devenit premier. Schoof a subliniat că "nu va fi un premier marionetă" și că știe bine ce trebuie să facă din noua postură.

Mark Rutte, NATO

Mark Rutte. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Schoof, care și-a început cariera de înalt funcționar public ca director general pentru imigrație și cetățenie, a definit imigrația ilegală drept prioritatea zero a țării sale și a preluat noul mandat cu motto-ul „zero imigranți ilegali”. Vom vedea de acum ce succes va avea.

În SUA, lupta pentru funcția de președinte s-a intensificat și, chiar dacă nu știm cine va câștiga, este clar că au mai rămas doar câteva luni din mandatul actualului președinte, Joe Biden.

Poate că și el, la fel ca Donald Trump, după ce a fost învins, ar putea reveni la Casa Albă în 2028. Nimeni să nu înțeleagă greșit, a fost doar un exemplu și am spus la modul figurat aceste lucruri.

Vor fi convingătoare?

În acest context, summitul șefilor de stat și de guvern din țările NATO, care va da o direcție relațiilor transatlantice, are o importanță deosebită. În ce măsură vor fi convingătoare pentru opinia publică internațională deciziile luate de lideri în domeniile distribuirii sarcinilor, unității transatlantice, descurajării și apărării?

Cât de descurajante vor fi declarația de intenție privind aderarea Ucrainei la NATO (care nu va depăși discursul diplomatic) și aprofundarea cooperării cu țările din zona Asia Pacific? În plus, cât de covingătoare vor fi deciziile luate în domeniul apărării pentru a garanta securitatea a un miliard de persoane?

Publicul nu se mai lasă păcălit de contradicția „Fă cum spun eu, dar nu cum fac eu”. Țări precum Rusia și China - care nu agreează statele membre NATO - dar și „sudul global” vor atrage atenția asupra unor discursuri pline de inconsecvențe și le vor folosi împotriva comunității transatlantice.

Oamenii s-au săturat de decalajul dintre discurs și realitate, iar populiștii încearcă să ajungă la putere profitând de acest decalaj. Pericolul este deja aici. Este interesant faptul că summitul NATO coincide cu o perioadă în care populismul este la apogeu în comunitatea transatlantică. Aici rezidă importanța declarației summitului.

Vor ceda liderii populismului? Sau vor semna un document de bun-simț și realist?

(Autor Güldener Sonumut, Milliiyet; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News